U Splitu mačka izgrebala i izgrizla prolaznicu. Lokalna veterinarka krivi ljude koji ih hrane, a na što su reagirale i udruge

1

Priča koju vam danas donosimo doista je nevjerojatna, a odigrala se u Splitu. Neimenovana 50-godišnjakinja odlučila je svoju priču podijeliti sa Slobodnom Dalmacijom jer je, navodno, ničim izazvana doživjela napad ulične mačke te pretrpjela znatne ozljede.

Evo što je između ostalog žena ispričala za SD:

Na uzici sam vodila dva psića i najprije je na njih nasrnula, pa sam ih instinktivno uzela u naručje, no onda je skočila na mene i počela me kandžama i zubima doslovce trgati. Tako me je napala da mi je probila i venu na potkoljenici, a ruke, nogu i stražnjicu mi je potpuno izgrebla. Zbog toga sam završila kod liječnika i u zavojima – neugodan susret s mačkom prepričala nam je naša sugrađanka (podaci poznati redakciji) koja stanuje na jednoj od žnjanskih adresa.

U dvorištu zgrade, prema njezinim riječima, ali i navodima susjeda, često se okupljaju napuštene mačke. Pojedinci ih svakodnevno hrane, pa su se mace lutalice udomaćile ispred “portuna” i na obližnjim zidićima. Jedna od “razmaženih” je i uhranjena tigrasta “napadačica”.

Svi znamo da bilo koja mačka neće bez ikakvog razloga nekoga napasti tako da nam cijela priča pomalo ‘smrdi’. Navedeni scenarij poprilično je nevjerojatan, no postoji situacija u kojoj bi mačka na ovaj način mogla napasti nekoga. Ako se mačka nedavno okotila te se mačići nalaze u blizini lako je moguće da ih je branila.

Novinarka Slobodne Dalmacije kontaktirala je veterinarku dr. vet. med. Milicu Markić Katić, voditeljicu Veterinarskog ureda u Splitu, a koja je izjavila:

– U skladu sa Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je zanemarivati životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, prehranu i njegu, tako da držanje kućnih ljubimaca na ulici i njihovo hranjenje bez brige o njihovom zdravlju i razmnožavanju ne bi bilo u skladu sa zakonom. Svakako, istinski ljubitelji životinja svoje kućne ljubimce ne drže na takav način – kazala je dr. Markić Katić, te dodala da je zabranjeno držati životinje na način da ugrožavaju zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebno djece.

– Osobe koje hrane životinje na ulici nisu ljubitelji životinja, jer hranjenje omogućava njihovo zadržavanje oko stambenih zgrada, te na takav način ugrožavaju ljude, a samim time i životinje – smatra veterinarka.

‘Osobe koje hrane životinje na ulici nisu ljubitelji životinja’, ponovit ćemo u nevjerici riječi veterinarke.

Kako bilo, izgleda da je izvjesno da se napad dogodio, no s obzirom da novinarka nije fotografirala ozljede gorespomenute žene te objavila barem jednu fotografiju, a nije priložena nikakva službena dokumentacija, sve navode uzet ćemo sa zadrškom.

Na spornu objavu odlučila je reagirati ekipa Udruge za dobrobit i zaštitu mačaka Deseti život, nevladine i neprofitne organizacije osnovane u Splitu 29.09.2013. godine. S punim pravom su se osjetili prozvanima jer već gotovo četiri godine čine sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli slobodnoživućim mačkama na ovom području.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

Evo se već 2 dana mislimo da li se očitovati na ovo sranje od članka, spustiti na razinu novinarke koja indirektno…

Posted by Deseti Život on Thursday, June 15, 2017

Izvor…

Share.
  • Suzana saloma

    Pa NGO znači – non government organisation! O čemu Orban priča??? To znači – ti ćeš iz proračunskih sredstava davati novac “nevladinim” udrugama, a nitko drugi ne smije??? Stavljati novčani cenzus, pa onda zabrani udruge majmune pa ćeš zabraniti i svoje vlastite…
    Nećeš se nikad komunjara riješiti…
    Jednostavno, njemu odgovaraju udruge koje financira vlada, to je apsurdno jer to više nisu NGO, a ne odgovara mu kad su po definiciji NGO…onda ih ukini!
    Znači li to da samo vlada može uzimati tuđe novce?