Ovo je pet razlog zbog kojih vaša mačka ‘cica’ dekicu ili neku drugu tkaninu

0

Mnoge naše mačke čak i u poodmakloj životnoj dobi imaju potrebu ponekad ‘cicati’ dekicu ili neki komad odjeće. Neke vlasnike ovih dlakavica ova mačja navika zbunjuje te smo vam odlučili demistificirati ‘problem’.

Ukratko, ne brinite.

My cat is plotting to kill @scipioelder

Objavu dijeli Boris Radošević (@borisradosevic)

Pet je glavnih, najčešće međusobno povezanih, razloga zašto mačke ‘cicaju’ dekicu.

1. Mačke cicaju tkaninu ako su prerano odvojeni od mame mace

Navika cicanja mačkama je ostala još od doba kada su sisali mlijeko mame mačke, a ako je mačka prerano odvojena od sise moguće je da joj je navika ostala zbog toga.

2. Neke mačke jednostavno su tako ‘programirane’

Neke vrste mačaka, poput sijamske i orijentalne mačke, češće cicaju tkaninu nego što to čine druge vrste mačaka. Razlog tome leži u činjenici da neke mačke, poput spomenute orijentalne, imaju duži period dojenja od drugih.

3. ‘Cicanje’ tkanine mačkama je oblik opuštanja

Upravo tako. Baš kao što neka djeca iz usta ne ispuštaju dudu ili iz ruku dekicu s kojom spavaju istu radnju čine i mnoge mačke. ‘Cicanjem’ poznate tkanine mačka se opušta i podsjeća da se nalazi u ugodnom okruženju.

4. ‘Cicanjem’ vam mačka daje do znanja da se uz vas osjeća ugodno

Ako vam mačka dok se smješta u krilo gricka komad odjeće znajte da vam potpuno vjeruje. Ova radnja zahtijeva značajnu koncentraciju mačke i kada se mačka ne bi osjećala ugodno na vama, ne bi ‘cicala’ dekicu, a što bi vam mogao biti indikator da nema povjerenja u vas.

5. Mačka ponekad ‘cica’ kako bi se riješila nakupljenog stresa

Svaka od mačaka stresa se rješava na sebi svojstven način, a određeni broj njih to ispoljava cicanjem tkanine. Jeste li nedavno promijenili mački životno okruženje? Ili ste u dom doveli još jednu mačku, psa ili je u mačji životni prostor došla prinova u obliku djeteta? Upravo bi ovo mogli biti razlozi novonastalog cicanja vaše mace jer ovom radnjom mačka traži utjehu.

Izvor…

Share.