Bez brige, sklonište za mačke u Poreču je no kill shelter, a ‘metoda uhvati-steriliziraj-vrati nije najbolja’

0

Prošli je tjedan u Hrvatskoj otvoreno prvo sklonište za mačke, a radi se zapravo o projektu proširenja i uređenja postojećih prostora Veterinarske bolnice Poreč koja još od 1982. godine, osim što pruža medicinsku pomoć, zbrinjava pse i mačke. Međutim, neke je naše čitatelje zabrinuo nedostatak informacija o tome kako će te mačke biti zbrinute i radi li se o kill ili no kill shelteru pa smo odgovore potražili kod ravnatelja bolnice, mr.sc. Branka Jurića.

Grad Poreč već godinama financira sterilizaciju mačaka, no kao što znaju svi volonteri koji pomažu ozlijeđenim i napuštenim životinjama, problem najčešće nastaje kad treba izmisliti prostor u kojem će se mačka oporaviti prije povratka na ulicu. Premda volonterske udruge ulažu nevjerojatne napore u brigu o uličnim mačkama, kronično im nedostaje prostora za privremeno zbrinjavanje mačaka do povratka na njihovo stanište ili do udomljavanja. Privatni stanovi takozvanih ‘teta čuvalica’ najčešće su pretrpani.

Stoga je ideja i cilj izgradne ovog skloništa između ostalog bila osigurati prostor za oporavak mačaka nakon operacije, za liječenje od zaraznih bolesti i dulji boravak, kaže Jurić. Objašnjava da u sklopu bolnice postoji stacionar koji služi isključivo oporavku životinja nakon operacija, no kao i svaki drugi stacionar opremljen je uređenim boksevima u kojima životinja može imati mir za oporavak, no to nije adekvatan prostor za dulji boravak.

‘Mi imamo stacionar za oporavak životinja, ali ovo proširenje nije stacionar u smislu stacionara. Naime, mnoge mačke dolaze nam već skotne ili im osim sterilizacije treba i druga terapija. Takve mačke se ne mogu odmah idući dan pustiti u prirodu. Zbog rane, zbog reza može doći do komplikacija, vrlo lako dolazi do infekcije rane jer se mačka liže. Zato ih mi u skloništu možemo držati puno duže dok ne budemo sigurni da je mačka zdrava. Cilj je da budu pod kontrolom i poslje operacije, i još nakon tog vremena, a konačni cilj je udomljavanje tih mačaka’, rekao je.

Foto:

Jurić popularnu metodu kontrole uličnih mačaka, uhvati-steriliziraj-vrati, ne smatra najboljom jer se mačke, kaže, vrlo često odmah idući dan nakon hvatanja i sterilizacije puštaju natrag na ulicu ili u prirodu. Napominje da se tako na ulicu može vratiti i bolesna mačka jer zbog perioda inkubacije koji traju i po 15 dana, bez detaljnih pregleda ni veterinar ne može znati je li mačka zaražena ako ne pokazuje nikakve znakove bolesti. ‘Zdrave životinje pustimo u grad da ne prenose zaraze na druge životinje’, kaže.

Na otvoreno pitanje planiraju li se držati hrvatskog zakona prema kojem se ‘životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, a koju nije moguće dalje držati ili udomiti, može nakon 60 dana usmrtiti’, Jurić odlučno tvrdi da im tako nešto nije ni na kraj pameti: ‘Ni slučajno, ne dolazi u obzir. Sve mačke koje dođu kod nas na skrb ćemo zbrinuti. One kod nas mogu boraviti dulje vrijeme dok im ne nađemo udomitelja. A ako se ne nađe udomitelj, onda zdravu mačku puštamo natrag na hranilište.’

S obzirom na skepsu koja opravdano vlada među ljubiteljima životinja u Hrvatskoj gdje se kaznena djela prema životinjama nikad ili vrlo rijetko procesuiraju, a kamoli kažnjavaju, ostaje vidjeti hoće li se ova ustanova držati obećanja.

Inače, kao što možete vidjeti na službenoj stranici Veterinarske bolnice Poreč, oni osim medicinske usluge nude sklonište za životinje, hotel za pse, pet shop i salon za uljepšavanje.

Share.

Comments are closed.