Znate li zbog čega mačke imaju dugu, odnosno kratku dlaku?

0

Većinom smo se svi u životu susreli s rečenicom ‘ista mama, isti tata, isti ujak…’ i zatim počeli tražiti sličnosti koje je tuđe oko uočilo na nama.

Za sličnost s precima odgovorni su geni koje imaju mačke kao i ostala bića.

Geni se sastoje od četiri molekule koje zajedno tvore deoksiribonukleinsku kiselinu ili DNA. Lanac gena naziva se kromosom. Mačke imaju 19 parova kromosoma – ukupno 38 – u svakoj stanici. Sve stanice sastoje se od 38 kromosoma osim spermatozoida i jajne stanice koji imaju 19, odnosno svaka stanica polovinu para.

Parenjem dolazi do ‘zbrajanja’ 19 kromosoma iz jajne stanice i 19 kromosoma iz spermatozoida te nastaje novi set od 38 kromosoma koji pak stvara novi set na svakom mjestu svakog kromosoma.

Aleli su specifične ‘informacije’ o obilježjima (npr. boja očiju). Na svakom kromosomu oni se nalaze na istom mjestu i par tih mjesta naziva se aleli. Isti podatak na oba mjesta naziva se homozigota, a ako je različit heterozigota.

AKO STE PROPUSTILI:

Pasmine mačaka? Zvuči neobično, ali sada ćete saznati sve o njima
Vrijedi znati! Evo kako se vaša mačka bori protiv bolesti
Jeste li znali da i mačke mogu biti alergične na hranu? E pa mogu
Iako je hladno paraziti ne spavaju, zaštitite svoje mačke!

Kad govorimo o nasljeđivanju, možemo reći da postoje dvije podjele – dominantan i recesivan način nasljeđivanja.

Primjerice, tjelesno obilježje kao što je duljina dlake spada u dominantne osobine – jer je dovoljno samo pola alela, odnosno 19 kromosoma za nastanak ove nasljedne osobine. Recesivne nasljedne osobine iziskuju postojanje obje polovine alela, odnosno 38 kromosoma.

macka plave oci lijepa

Ovo dovodi do zaključka da su obilježja drevne divlje mačke dominantna dok su novije mutacije recesivne. U velikoj populaciji genetske mutacije brzo se gube dok su u malima postojane i imaju znatno veći utjecaj. Čistokrvne pasmine postižu određenu boju dlake, narav, građu i slično te spadaju u izolirane populacije koje nažalost mogu imati za posljedicu genetski uvjetovane bolesti.

Mirjana Lukić Katić, vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5