Životni ciklus buhe sastoji se od četiri stadija – saznajte sve o tome i riješite ih se zauvijek

0

Većina nas koji imamo četveronožne članove obitelji, u jednom smo se periodu života susreli s buhama u kući i otkrili koliko je to strašan problem jer buhe u prostoru je puno teže istrijebiti nego buhu na kućnom ljubimcu. Osim toga, buhe u prostoru tvore savršen kružni proces ponovne infestacije kućnog ljubimca.

Životni ciklus buhe

Da bismo shvatili kako funkcionira proces istrebljenja buha, moramo znati kako izgleda njihov životni ciklus.

Život buhe se sastoji od četiri stadija: jaja, larve ili ličinke, kukuljice i odrasle jedinke. Na duljinu razvojnog ciklusa od jajašca do odrasle buhe utječe temperatura i vlažnost prostora u kojem se nalazi kao i prisutnost domaćina. Što su uvjeti bolji, to je razvojni ciklus kraći (u najboljim uvjetima 14 dana).

Odrasla buha (ženka) u svom životnom vijeku izlegne stotine jaja koja sa životinje domaćina padaju na površine našeg stana (tepihe, u pukotine parketa, na namještaj itd.) te iz jaja nastaju larve ili ličinke koje se hrane organskim tvarima (mrtve stanice kože i sl.). Ličinka se nakon drugog presvlačenja pretvara u kukuljicu koja čeka pogodni trenutak za skidanje opne i izlazak odrasle jedinke buhe.

AKO STE PROPUSTILI:

Buhe se samo hrane na mački, ne žive na njoj!
10 sigurnih znakova da vam mačka ima buhe
Pet važnih razloga zašto biste češće trebali maziti mačku
Kako mački dati tabletu?

Odrasla buha izlazi iz kukuljice kad osjeti vibracije domaćina koje nastaju njegovim kretanjem kao i njegovu toplinu tijela. Tada dospijeva na tijelo domaćina i sišući krv stvara novi ciklus polaganja jajašaca i tako unedogled.

Ovo nas dovodi do zaključka da se bez pravilnog tretiranja našeg ljubimca kao i okoline, nećemo riješiti ovih napasti.

Tretiranje životinje, ali i okoline!

Danas na tržištu postoje različiti preparati – od onih koji djeluju repelentno na buhe kao i oni koji ubijaju buhu kad dođe u kontakt s preparatom. Bilo kako bilo, tretiranje prostora mora se odvijati u kombinaciji s tretiranjem ljubimca.

Samo usisavanje prostora kao i kemijsko čišćenje namještaja neće uroditi plodom jer ako životinja ima i jednu buhu na sebi, ciklus će krenuti ispočetka.

Kad su buhe u pitanju, moramo imati na umu koliko su otporne na životne uvjete i koliko dugo mogu preživjeti bez domaćina u stadiju kukuljice (literatura kaže do 140 dana, mada iskustva govore i dulje).

Najsigurniji način rješavanja ovog problema je redovni antiparazitarni tretmani ljubimca u kombinaciji sa sredstvima za tretiranje prostorija (obvezno se posavjetovati prije pristupanja ovakvim tretmanima prostorija kako bi izbjegli trovanje kućnih ljubimaca).

Imajte na umu da redovna uporaba antiparazitika sprečava nastanak ovakve situacije – jer bolje je spriječiti nego liječiti.

Mirjana Lukić Katić, vet.teh.

Share.