Zašto moja mačka jede travu, zar misli da je krava?

0

Vrlo često ćete primjetiti da vaša mačka voli pojesti malo trave. Nemojte se oko toga brinuti – radi se o sasvim normalnom i uobičajenom ponašanju.

Vlati trave u sebi sadrže folnu kiselinu i vitamine nužne za normalan život vaše mačke. Folna kiselina pomaže boljem prijenosu kisika u krvi i bitna je za normalno fukncioniranje organizma.

Osim ovoga, trava mačkama pomaže u normaliziranju probave. Vaša mačka ne može reći da je boli želudac pa će u tom slučaju posegnuti za grickanjem trave. Trava u organizmu ima funkciju laksativa, odnosno funkcionira u smislu guranja zaostalog sadržaja kroz želudac i crijeva ili izazove benigno povraćanje kojim će mačka izbaciti sadržaj koji joj smeta u želucu (npr. kuglice dlake).

AKO STE PROPUSTILI:

Mačke, bježite od ovih otrovnih biljaka!
Mačja metvica je legalna mačja droga, no doktor Sakoman nije zabrinut
Vaša mačka može se otrovati i u domu, evo na što treba paziti

Jedenje trave spada u zdravu naviku ako je umjereno. Ako biste primjetili da mačka to radi pretjerano, i da ima probavne poremetnje bilo bi dobro odvesti je veterinaru, u suprotnom – smatrajte naviku jedenja trave normalnom.

macka u travi trava livada izlasci ogrlica

Ako imate kućnu mačku kojoj trava nije dostupna možete posegnuti za sadnicama trave koje je moguće kupiti u trgovinama za kućne ljubimce, a mačka će zasigurno biti sretna ovom poslasticom. Uz sadnice moguće je kupiti paste koje pomažu probavi, a sadrže travu u sebi.

Travu koja je dostupna vašoj mački nemojte tretirati gnojivom i pesticidima jer su oni otrovni za mačke. Isto tako, nagon za jedenjem trave je prisutan i ako mačka živi u stanu te iz tog razloga je bitno pripaziti na sobno bilje koje uzgajate jer većina je otrovna za mačke a mačka bi zbog nagona mogla zabunom pojesti list otrovne biljke (npr. dva lista ljiljana mogu biti fatalna za mačku).

Mirjana Lukić – Katić,vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5