Zašto mačka ima brkove?

0

Mačićima još u majčinoj utrobi počinju rasti vrlo pokretljive, na dodir osjetljive dlake, odnosno brkovi (lat. vibrissae).

Razlikujemo dvije vrste takvih dlaka koje su razbacane po tijelu mačke i zapravo spadaju u osjetilne organe. Brkovi ili vibrissae su deblje, čvršče dlake koje se nalaze na glavi mačke, vratu i prednjim nogama.

U drugu skupinu osjetilno osjetljivih dlaka spadaju one pojedinačne velike dlake koje su razbacane po tijelu i izgledom podsjećaju na kratke brkove.

Macka brkovi (1)

Najraskošnije i najdulje osjetilne dlake ili vibrissae rastu na bradi i na gornjoj usni a potom one na području iznad očiju i obrazima.

Ono što brkove čini osjetljivima na dodir je mjesto na kojima rastu a koje je dobro prokrvljeno i bogato završecima živčanih vlakana.

Svako područje na kojima rastu ovakve dlake ima svoju važnost u normalnom funkcioniranju mačjeg organizma.

Brkovi mačkama pomažu u orijentaciji, odnosno služe kao detektori zračnih strujanja što im pomaže pri kretnjama po mraku kao i u lovu. Opće je poznato da su mačke tzv. ‘noćni lovci’ što im zapravo omogućava postojanje brkova, jer mačka svojim brkovima može raspoznati i najmanje promjene u zračnim strujanjima što spriječva sudaranje sa stvarima i nesmetan lov noću. Mačka koja ima oštećene brkove neće biti u mogućnosti dobro procijeniti prostor kojim se kreće kao ni pravilno uhvatiti plijen. Osjetilne dlake na obrazima upozoravaju mačke i na najmanju pukotinu ili otvor kroz koji ona može proći. Prilikom istraživanja osjetilne dlake iznad očiju i na obrazima upozoravaju mačku na potencijalnu opasnost.

Brkovi na gornjoj usni će biti usmjereni prema naprijed u znak pozdrava, dok će prilikom borbe ili hranjenja biti usmjerene straga – kako im ne bi smetale. Osim kao indikatori raspoloženja, brkovi služe i kao indikator zdravlja mačke. Trzanjem nosa i brkova mačka pokušava osjetiti miris ili izražava zainteresiranost za neku situaciju.

Macka brkovi (2)

Uobičajeni broj brkova koji se nalazi sa svake strane gornje usne iznosi 12 (ukupno 24), a razmješteni su u 4 reda. Zanimljiva je činjenica da pojedine pasmine mačaka nemaju brkove ili imaju gotovo neprimjetne (primjerice Sfinks) ili su pak drugačijeg oblika – kovrčavi (Selkirk Rex).

Ponekad ćete primjetiti da je mački ispala dlaka iz reda brkova ali to je normalna pojava jer mlade dlake zamijenjuju staru.

Brkove se ne smije čupati ili oštetiti ali ako se pak nešto dogodi – mački će narasti novi.

Mirjana Lukić – Katić, vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5