[VI PITATE, MI ODGOVARAMO] Smijem li dati sedativ mački prije puta?

Foto: Rob Marquardt/Flickr

Foto: Rob Marquardt/Flickr

Još malo pa stiže sezona godišnjih odmora. Kad su mačke u pitanju, uvijek postoji ta dilema – voditi ih sa sobom ili ih ostaviti nekome na čuvanje. Svakako ćemo se još više puta pozabaviti tom temom, no dotad donosimo kratak osvrt na putovanje s mačkom u odgovoru koji je naša suradnica Mirjana Lukić-Katić, vet. teh, dala jednoj čitateljici.

Tihana nam je poslala mail jer ove godine planira putovanje sa svojom ljubimicom. Svakako podržvamo planiranje i razmišljanje unaprijed! Evo što nam je napisala, a u nastavku donosimo i odgovor.

Poštovani!

Možda ste već pisali, a možda tek namjeravate pisati o godišnjem odmoru, mačkama, putovanjima…

Dečko i ja planiramo godišnji i namjeravamo povesti našu macu. Radi se o trogodišnjoj, umiljatoj i jako pristojnoj maci, a kako smo pronašli smještaj koji dopušta kućne ljubimce, ne brine me njeno ponašanje. Ono što me zabrinjava je putovanje. Putovali bi iz Zagreba u Istru, računamo između tri i četiri sata vožnje.

Maca baš i nije neki fan transportera (a koja jest?) i željela bih joj maksimalno olakšati čitav proces. Molim vas za savjet, davati joj tablete za smirenje ili ne, koliko često raditi pauze? Pretpostavljam da će se doalskom u novi prostor skrivati, kako joj to olakštai i smiriti ju?

Unaprijed vam se zahvaljujem!

Prilikom putovanja s mačkom u automobilu zakon nalaže da mačka bude smještena u transporter, ne smije se samostalno kretati po automobilu – zbog vaše i njene sigurnosti. Danas na tržištu uistinu postoje različite vrste transportera koji mogu biti ‘ugodni za put’, no moramo imati na umu da mačke uglavnom nisu ljubitelji putovanja ma koliko im komforan transporter bio.

macka transporter putovanje (2)

Ono što trebamo znati je da mačke imaju daleko bolji osjećaj ravnoteže nego npr. psi pa im stoga i transport više smeta. Za razliku od mačaka većina pasa voli vožnju automobilom.

Obzirom na to da su senzibiliziranije na promjene u okolini, ravnoteži, treskanje za vrijeme vožnje pa i promjenu nadmorske visine i atmosferskog tlaka, put za mačku predstavlja veći stres.

Ako bismo mački dali nekakvo sredstvo za smirenje, zapravo bismo učinili pogrešku jer bi dobili kontraefekt. Naime, nama bi vožnja s mačkom koja je dobila sredstvo za smirenje bila ugodnija utoliko što bi nam to bilo mirnije za nas same, ali mački bi smetalo više. Davanje sredstva za smirenje smanjuje adaptivnu mogućnost organizma na stres, a to kasnije samo povećava razinu stresa zbog zakašnjelog odgovora hipotalamus – hipofiza – nadbubrežna žlijezda koji je prirodni mehanizam za adaptaciju na novonastalu situaciju.

Sedativ spriječava odgovor na vrijeme i samim time povećava razinu stresa nakon dolaska na odredište. Mačka koja je za vrijeme puta bila pod sedativom prilikom dolaska na određenu destinaciju nam se čini naoko mirnija, ali zapravo je sve samo ne mirnija – upravo zakašnjeli odgovor izaziva veći stres pa će mačka po dolasku biti mirna jer je uplašena.

Foto: Sonia Su for Patch/DJNF / Flickr

Foto: Sonia Su for Patch/DJNF / Flickr

Svakako izbjegnite davanje bilo kakve sedacije svojoj mački tijekom puta. Ono što možete učiniti je staviti transporter na mjesto s kojeg može pratiti što se događa tijekom puta, obvezno sjesti pored transportera i pokušati je umiriti svojom blizinom.

Pribjegnite sedativu jedino u ekstremnim situacijima u kojima mačka udaranjem ili grebanjem o transporter ozlijeđuje sebe, ali ako ste imali iskustva da mačka baš izrazito ne voli putovati, radije je nemojte ni izlagati takvom stresu već joj pokušajte osigurati ostanak na njezinom terenu. Uvijek možete zamoliti nekoga da nekoliko dana provede kod vas dok ste na putu.

Svakako bi bilo dobro prije putovanja pokušati vožnje po kvartu ili gradu kako biste stekli uvid u reakciju vaše mačke na vožnju.

Mirjana Lukić -Katić, vet.teh.

Veterinarska ambulanta Janković

Sva dosadašnja pitanja i odgovore potražite na ovom linku.

Šaljite nam svoja pitanja na mail info@mackarica.com, a mi ćemo vam u što kraćem roku pokušati odgovoriti.


Author: Mrs. A.

Share This Post On
- ww1 - nice5