[VI PITATE, MI ODGOVARAMO] Pa dobro što ti je, zašto napadaš nas kada vidiš drugu mačku?

0

Na službeni mail stigao nam je upit čitatelja čija je sterilizirana, kućna mačka u posljednje vrijeme jako promijenila ponašanje. ‘Okidač’ je bila nepoznata mačka koju stalno primjećuje preko balkona. Njegovo pitanje prenosimo u nešto skraćenom obliku:

Draga Mačkarice,

redovito čitam vašu stranicu, tražim savjete, ali nailazim i na zanimljive stvari. Imamo mačku Megi, ima tri godine i dali smo je sterilizirati odmah poslije prvog tjeranja (nije bila u kontaktu…). Prvo smo primijetili razliku prije i poslije sterilizacije. Prije je bila puno umiljatija. Postala je puno rezerviranija i ne da se u ruke osim ako ona ne odluči. Sterilizaciju je doživjela dosta stresno, možda zbog okovratnika koji je nosila da se ne liže. No, ipak nam pokazuje mačju ljubav na klasičan način.

Dočeka nas, duri se ako izbivamo duže, sapleće nam se oko nogu, valja se po nama, razvaljuje se na leđa da joj mazimo trbuh, liže nas, trepće, bulji u nas, dio noći spava između nas, ujutro je naučila vrijeme buđenja i dizanja s kreveta. Do tada strpljivo čeka i eventualno dođe šapicom taknuti rub kreveta da da do znanja da je vrijeme. Jede samo suhu hranu i rado jede travu. Nikada nije napravila nuždu van svoje higijenske kutije. No, ne izlazi, ne voli uopće ni proviriti u mačju kutiju za prijenos. Oprezna je sa strancima i ne da se nikome u ruke. Niti nama osim kad ona odluči i dođe gnjaviti kada nešto radim na računalu ili kada legnemo na kauč. Čudna mačka, ali volimo je jako.

Često je na jednom od naša tri balkona. Nedavno je uočila na krovu susjedne kuće jednu drugu mačkicu. Mislim da je mlađa. Čim je vidi, dotrči do nas s visokim tonovima, bez prestanka kao da plače. Odemo s njom do balkona, vidimo drugu mačku npr. na krovu i onda nam naša napada noge. Uši dolje
i skoči nam na noge. Jednom je mene pošteno ogrebla. Pokušavao sam je smiriti, ali je jako, ali jako uzbuđena. Uši dolje, niski položaj tijela, maše repom. Čuo sam i režanje.

Jasno mi je da ona, kako nije nikada otkad je došla kod nas kao mala (imala je tri, četiri mjeseca), komunicirala s drugom mačkom. U kući gdje smo je uzeli, imala je braću i sestre. Sada vidi tu mačkicu i strašno se uzbudi i, ponavljam, postane gruba s nama. Dobro, to što nam skače na noge čini samo jednom, ali vidljivo poslije toga se dugo ne smiri. Moja pitanja:

– Doziva li nas mjaukanjem da nas upozori ili od nas traži pomoć?
– Ispoljava li agresivnost na nas zato jer smo joj zasmetali u komunikaciji očima i tijelom s drugom mačkom?
– Ispoljava li agresivnost jer drugoj mački želi pokazati da je u ‘toj kući’ ona gazda?
– Ili nešto drugo?

Hvala na odgovoru, nama je to njeno ponašanje enigma.

Lijepi pozdrav…

macka balkon sunce

Idemo od početka… Prvo, ne znam zašto su vam savjetovali postavljanje ‘elizabetskog ovratnika’ jer mačke uglavnom nikad ne kidaju šavove niti ih lizanjem oštećuju. Lizanje je normalna pojava, njihova rutina koju im ne bi trebalo priječiti – već naprotiv dopuštati. Mačka koja ne vrši redovno higijenu u vidu lizanja vjerojatno je bolesna; naime – mačkama koje su po prirodi lovci je od izrazite važnosti lizanje jer na taj način sa sebe uklanjaju miris krvi plijena i preveniraju da same postanu plijen većih predatora ili da ih njihov potencijalni plijen osjeti i zbog toga pobjegne. Iako se radi o kućnoj mački koja evidentno ne lovi, rutina lizanja je utkana u osobnost mačke.

Ne mogu tvrditi koliko bi zbog toga promijenila ponašanje, ali činjenica je da stres mijenja osobnost, kako nas ljudi, tako i njih – životinja. Kad se radi o odabiru hrane, svakako je pohvalno i bolje da jede samo suhu hranu, ali obzirom na to da je sterilizirana, a time i sklonija debljanju, savjetujem prelazak na neku od super premium hrana koje su namijenjene steriliziranim mačkama.

Sterilizacija nakon prvog tjeranja nema za posljedicu smanjivanje mogućnosti nastanka tumora mliječne žlijezde na ispod 8 posto, ali u svakom slučaju smanjuje mogućnost nastanka istog. Tumori mliječne žlijezde su kod mačaka u većini slučajeva zloćudni pa je sterilizacija najbolja prevencija razvoja istih.

Mačke, kao i mi ljudi, imaju svoju osobnost pa i dobre i loše dane. Naravno da to znači da će se nekad doći maziti, a nekad neće. Imajte na umu da mačke za razliku od pasa nisu sklone podložnosti i trebaju drugačiji pristup. To ne znači da nas ne vole, već da su individue baš kao i mi. Svima nama se nekad ne da nešto, pa tako i njima.

Obzirom da voli biti na balkonu, nadam se da je isti adekvatno ograđen kako biste prevenirali eventualni bijeg ili pad. Pad s balkona do visine četvrtog kata može izazvati veću traumu nego onaj s višeg kata jer mačka pri većoj visini ima priliku prilagoditi položaj tijela prilikom pada i na taj način sigurnije se dočekati. Kućne mačke prilikom eventualnog bijega su u većoj opasnosti od vanjskog svijeta jer nisu naviknute na ‘ulični’ život pa i iz tog razloga.

Foto: Andesine / Flickr

Foto: Andesine / Flickr

Mačke mjaukanje zadržavaju u odrasloj dobi radi komunikacije s nama pogotovo ako nas smatraju ‘roditeljima’ jer su iz legla izdvojeni u ranijoj dobi. Isto tako, ne bih rekla da se radi o ikakvom upozorenju niti o traženju pomoći, već o komunikaciji s drugom mačkom pogotovo ako se radi o visokim tonovima i režanju kako navodite. Govor tijela koji ste opisali uglavnom mačke primjenjuju kad žele zastrašiti protivnika ili se obraniti od njega.

Vas napadne – iz viška energije i rekla bih, ljutnje jer na nekome mora ispoljiti osjećaje.

Obzirom da ste primjetili da voli gledati van i da se uzbudi na pridošlice, možda biste mogli razmisliti o nabavi još jedne mačke. Upravo zato što je dominantna, a i rekla bih željna drugog četverononožnog društva, dobro bi joj došlo da ima nekog sebi ravnog.

Iz osobnog iskustva donošenje nove mačke u kuću vrlo pozitivno utječe na ponašanje i socijalizaciju. Naime, imala sam slične situacije sa svojim odraslim mačkom koji je nakon dolaska novog mačka postao mazniji, otvoreniji, zaigraniji i veseliji. Razmislite o tome i ne brinite – lakše je imati dvije mačke nego jednu. U konačnici, igre i jurnjave po kući neće nedostajati, a isto tako i malo konkurencije dobro dođe – jer nije loše imati potrebu izboriti se za ljubav (maženje).

Sa štovanjem,

Mirjana Lukić – Katić, vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Pitanja nam i dalje šaljite na mail info@mackarica.com ili u inbox Facebook stranice.

Sva vaša pitanja i naše odgovore dosad objavljene možete pronaći preko ove poveznice.

Share.
- ww1 - nice5