[VI PITATE, MI ODGOVARAMO] Može li moja mačka imati akne?

0

Našu čitateljicu Petru zabrinula je pojava crnih točkica na bradi svoje sedmogodišnje ljubimice. Odgovor smo potražili kod naše stalne stručne suradnice Mirjane Lukić-Katić koja nas je upoznala s zanimljivim medicinskim terminom ‘mačjih akni’.

Pozdrav, primjetila sam da se na bradi moje sedmogodišnje mace s vremena na vrijeme pojavljuju crne krastice koje izgledaju kao prištići. Ne čini se da ju bole i nakon nekog vremena nestanu. O čemu se radi? Hvala unaprijed.

Kod nekih mačaka moguće je primjetiti crne ‘krastice’ (mačje akne, izgledom podsjećaju na mitesere) na području brade, oko usana i usta. Akne mogu nastati neovisno o dobi mačke, odnosno nisu povezane s pubertetom.

Ponekad će krastice prerasti u crvene otekline koje zbog svog izgleda podsjećaju na akne, te mogu izazvati gubitak dlake na tom području kao i eventualni gubitk pigmenta uslijed oštećenja kože.

Razlog nastanka akni nije utvrđen, no neki ga povezuju sa uporabom plastičnih posuda za hranu i vodu, kao i s prekomjernim lučenjem žlijezda lojnica te lošim higijenskim uvjetima. Mačkama je teško pravilno se očistiti na mjestima gdje se pojavljuju, te je najbolje poslije svakog obroka mačku koja je sklona nastanku akni obrisati oko usta (obična gaza s toplom vodom će dostajati) kako bi uklonili hranu koja je ostala na koži i dlaci. Isto tako, plastične posude za hranu i vodu treba zamijeniti onima od inoxa ili keramike jer su lakše za održavati. Posudice treba redovno prati jer ostaci hrane (pa čak i kad je suha hrana u pitanju) stvaraju savršenu podlogu za razvoj bakterija na stijenkama posuda a time i stvaranju akni.

AKO STE PROPUSTILI:

Pa dobro što ti je, zašto napadaš nas kada vidiš drugu mačku?
Mačke mi se neprestano tuku! Ili se možda samo igraju?
Mačak mi je agresivan i ne znam što više da napravim!
Želim udomiti drugu macu, no one se ne podnose. Ima li lijeka?
Smijem li voziti mačku u tramvaju ili autobusu ZET-a?

Ukoliko kod mačke primjetite nastanak ‘crnih krastica’ najbolje konzultirajte svog veterinara koji će na osnovu kliničke slike utvrditi radi li se o aknama ili o drugim parazitarnim, bakterijskim ili gljivičnim oboljenjima. Liječenje će se većinom sastojati od uporabe određenog šampona, antibiotske kreme a po potrebi i sustavnom primjenom antibiotika.

Mirjana Lukić – Katić,vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5