[VI PITATE, MI ODGOVARAMO] Imam mladog, kastriranog mačka i sad je počeo mokriti na krevet. U čemu je problem?

0

Nastavljamo naš serijal vaših pitanja i nedoumica koje imate oko kućnih ljubimaca. U poruci vlasnik mladog mačka postavlja pitanje mokrenja po krevetu.

Poštovani, imam mačka starog osam i pol mjeseci, kastriran je u 8. mjesecu, a sada je počeo mokriti na krevet. I ne malo, nego baš dosta. Zanima je li moguće da ima problema s mokraćnim sustavom ili je to zato što nekada budem sam?
Također smo nabavili još jednu mačkicu nedavno, nisu se htjeli sprijateljiti, bio je ljut i uplašen, mačkica je u drugom dijelu kuće i nemaju kontakt, pa me zanima je li moguće da je i zbog toga? Hvala unaprijed

Odgovor naše stručne suradnice prenosimo u cijelosti:

Simptomi koji upućuju na upalu mokraćnog sustava između ostalih mogu biti i mokrenje po neprimjerenim mjestima, no tada bi to izgledalo drugačije – mačak bi se naprezao, često mokrio po malo ili bi se zbog eventualnog začepljenja uretera glasao bolno dok mokri.

U vašem slučaju rekla bih da se radi o obilježavanju teritorija – urin i izmet su isto tako potpisi koji se čitaju nosom i da – i kastrirani mužjaci i ženke svojim urinom ili izmetom drugoj jedinci daju do znanja da je teritorij njihov.

AKO STE PROPUSTILI:

Mačka vam obavlja nuždu izvan posude s pijeskom? Ovo bi mogli biti razlozi
Odlučili smo udomiti mačku. Kako se pripremiti i što moramo znati?
Mačići mogu naučiti koristiti posudu s pijeskom već sa 18 dana života
[VI PITATE, MI ODGOVARAMO] Mačka mi ne prestaje mokriti po kauču, sve smo probali, što da radimo?

Štrcanje urinom koje je karakteristično za nekastrirane mužjake je samo jedan od načina obilježavanja teritorija. Primjerice, izmet koji nije zatrpan u posudi s pijeskom je isto način obilježavanja teritorija.

Savjetujem Vam da mačke ne odvajate već ih pustite da same odrede hijerarhijski položaj u društvu.

(Sve moje 3 mačke su se na isti način upoznale s mojim najstarijim mačkom koji je do njihova dolaska bio centar svemira i nije imao društvo – i nikad mi se nitko, ni od novih a ni stari nisu pomokrili bilo gdje osim u posudu – s tim da najstariji svoj izmet i urin ostavlja nezatrpan i na taj način daje do znanja da je glavni.)

Moramo imati na umu da je životinjski svijet jednostavniji nego naš i da nema skrivenih namjera. Pustite pridošlicu kod starosjedioca – jer na ovaj način sugerirate starosjediocu da ima razloga za strah i obranu svog teritorija.

S poštovanjem,

M. Lukić Katić, vet.teh.

Share.