Što vam vaša mačka želi reći?

0

Mnogo smo već puta raspredali o ponašanju mačaka, o njihovom govoru tijela, što nam zapravo žele reći. Kako bismo što bolje razjasnili neke svakodnevne situacije i kako bismo poboljšali naš i vaš odnos sa svojim macama ljubimicama, zamolili smo Irinu Kovačević, dr. vet. med. i spec. univ. mag, da nam objasni neke osnove ‘mačjeg jezika’. Njezin tekst prenosimo u cjelosti.

Mačke su prilično svojeglava vrsta. Za razliku od pasa, mačke su samostalnije, tvrdoglavije i u neku ruku one nama ‘gospodare’. Također, za razliku od pasa, mačka će napraviti što hoće i kada hoće, neovisno od toga što mi želimo ili ne želimo.

Ali isto tako, za razliku od pasa, mačka sa svojim ljudima komunicira na mnogo sofisticiraniji i složeniji način, jezikom koji nije teško naučiti i razumjeti. I ukoliko se samo malo potrudite, vjerujte mi – isplatit će vam se čuti ono što vam vaša mačka ima za reći.

Glasanje mačaka

Pregršt je načina kojima mačke komuniciraju, kako međusobno tako i s nama.

Osnovni način je naravno glasanje. Velik broj maca su zapravo prave brbljalice, pričalice, pjevačice. I svaki mijau ima svoje značenje koje samo vlasnik može razumjeti. Pa tako, neke mace pričaju kada su gladne pa nas žele obavijestiti o tome, neke dozivaju na igru, a neke, kao moje na primjer, obavještavaju da je vrijeme za wc (moja teorija je da mi žele reći da uzmem lopaticu i budem u niskom startu) ili da žele piti vodu pa da im je pustim nad kadom. Osobno mislim da je to u neku ruku njihovo ‘treniranje’ moje malenkosti, ali neka.

Najnježniji govor maca je predenje. Na taj način iskazuju zadovoljstvo, premda ponekad predu i ako ih nešto boli, ali tu su i drugi znakovi koji će vas upozoriti da je tako. Isto tako, mace se mogu glasati pomalo smiješnim ‘meketanjem’ ukoliko uoče plijen ili što drugo što jako žele, ali ne mogu do toga. Ukoliko su pak izuzetno mazno raspoložene i vi ih u tom trenu ignorirate, počet će se glasati ‘cvrčanjem’, odnosno tihim mjaukanjem uz istovremeno predenje, što također zna zvučati smiješno. Ukoliko to cvrčanje ne izignorirate, nagradit će vas glasnim ‘hrkanjem’ kojim iskazuju ultimativno zadovoljstvo (predenjem otvorenih usta i podignute glave). Bolje od toga ne može!

macka (1)

Ali može gore – siktanje je, naime, ultimativni pokazatelj straha i agresije, pa poštujte te ‘riječi’! U tom slučaju neka vaša ne bude zadnja, povucite se iz rasprave i ostavite macu da se ‘ohladi’. Ukoliko je ostavite na miru, vrlo vjerojatno će se ubrzo doći ‘ispričati’.

Bitno je svaku konverzaciju održavati u vidu dijaloga i ne dopustiti da ‘pričaju same sa sobom’. Jer, iako možda ne govorimo istim jezikom, one jako dobro razumiju način na koji im se obraćamo, ton, boju glasa i način, te ukoliko im ne uzvratite, prestat će komunicirati s vama, kako verbalno tako i govorom tijela.

Mačke i govor tijela

Osim glasanjem, govorom tijela nam zaista daju do znanja kako se osjećaju i što im je na pameti.

Rep

Rep je kod maca barometar emocija. Sve da niti jedan drugi mišić na tijelu ne pokrenu, pokretom repa sve će vam reći. Pa tako, maca koja je opuštena rep drži opušteno, u ili ispod razine kralježnice. Ako je stvarno sretna, pokazat će to držanjem repa uspravno, ali ukoliko je rep uspravan, a dlake na repu nakostriješene, vjerujte mi – nije sretna, već ljuta ako ne i na rubu agresije, za razliku od ljutnje i iritacije koju iskazuje snažnim mahanjem i lupanjem repa. Ukoliko je rep samo pri korijenu podignut, a ostatak visi vjerojatno se radi o obrambenom stavu. Kada je rep među nogama i spušten u potpunosti, pokazuje vam poniznost, najčešće nakon što je uhvaćena u ‘prekršaju’, ali to može biti i pokazatelj uplašenosti.

Usto što rep kao cjelina najčešće priča priču, vrh repa također vam može mnogo toga reći. Pa tako, ukoliko maca ima podignut rep i maše vrhom to može značiti znatiželju ili pak da trenutno ima drugog posla i da vas je stavila na ‘čekanje’. A ako opušteno leži i lagano maše samo vrhom repa, to najčešće označava smirenost ili da je siesta otpočela, drugim riječima, time out!

Uši

Uši su od jednake važnosti za komunikaciju kao i rep i glasanje. Važno je napomenuti da 30-tak mišića upravlja vanjskim dijelom uha u mačaka, odnosno, mačke upravljaju s preko 30 mišića ušiju ne bi li što ‘rječitije’ izrazile svoje osjećaje i namjere. Pa tako, kod maca koje su opuštene uši nisu napete ali stoje uspravno i okrenute su prema naprijed, no ako su uz to i napete, to znači znatiželju. Ukoliko su uši okrenute u stranu radi se o oprezu, naime na taj način pokušava upiti što više informacija sa što više strana. No ako su usto još i spuštene – oprez! To znači da nije nimalo sretna i raspoložena i stavlja vam to do znanja. Tada je najbolje ostaviti je na miru.

macka (2)

Ako su uši okrenute unatrag, vjerojatno je ljuta, no ako su i pritom spuštene to može značiti strah ili poniznost, ali ponekad i potencijalnu nepodopštinu koja samo što se nije dogodila! Ja to protumačim kao ruganje: sad ću napraviti glupost i što mi možeš! I obično tako i je!

Oči

Oči kod maca također pričaju, pa tako širom otvorene oči znače znatiželju ili spremnost na igru, dok ukoliko su usto zjenice proširene, to može značiti veliki strah, a uz ostale znakove tijela i agresiju (npr. ukoliko su uši spuštene i položene na stranu ili skroz iza glave). Također, takav pogled može odavati i velik interes prema nečemu ili nekome.

S druge strane, sužene zjenice znače opuštenost ili u kombinaciji s dugim neprekinutim pogledom znače izazivanje i zasrašivanje. Mačka koja izbjegava pogled, u stvari izbjegava konflikt ili ako ste je ulovili u ‘nedjelu’, prihvaća krivnju. Ako vam se učini da vaša maca žmirka, to je na njenom jeziku ekvivalent riječima ‘volim te’, pa joj stoga žmirkajte nazad – shvatit će!

macka

Glava i brkovi

Možda najveći iskaz ljubavi i prihvaćanja mace čine trljanjem glave o vas ili lupkanjem sa čelom. Na taj način vas obilježavaju svojim mirisom i označavaju kao ‘svoje vlasništvo’. Veći dokaz ljubavi od toga ne možete očekivati! Odmah nakon toga na ljestvici jest ‘mješenje’ prednjim šapicama. To čine na način da nježnim pritiscima raširenih prstića samo malo izbace nokte i na vrlo nježan način masiraju ili vlasnika ili najdraži predmet (najčešće mekanu dekicu ili jastučić). Time također označavaju ‘svojinu’ ostavljajući svoj miris na svom vlasništvu.

Ako se iz čistog mira maca izvali na leđa i izokrene glavu to vam je poziv na maženje i nemojte ga odbijati, premda ako i odbijete, ona neće odustati dok ne dobije po što je došla. Naročito pazite da je ne odbijete ukoliko vam u tom položaju pokaže trbuh i isturi ga prema vama. To je za nju najveći dokaz povjerenja u vas. Tada je u najranjivijem položaju i time vam pokazuje da vam vjeruje, kako to nećete iskoristiti i kako je nećete povrijediti.

Tu su još i brkovi, koji ukoliko su položeni prema stranama i lagano padajući pokazuju da je opuštena dok npr. maca koja je ljuta brkove najčešće izbaci prema naprijed gdje se gotovo dodiruju.

Tijelo

Tijelo kod mace najmanje govori, ali ipak priča. Pa tako maca koja hoda povijenih leđa je najčešće u strahu, dok će ponizna i pokorna maca učiniti sve kako bi bila što manja pa to znači da ćete je naći sklupčanu, podvijenih prednjih nogu pod tijelom i spuštene glave. Ako se osjeća ugroženo, uz lagano povijena leđa imat će i nakostriješeno krzno ne bi li se činila većom te na taj način pokušala zastrašiti protivnika.

macka (3)

Mnogo je načina komunikacije maca s drugim macama, ali je još više onih na koji komuniciraju sa svojim ljudima.

Slušajte što vam pričaju i pričajte s njma, i to doslovno!

Mace su velike pričalice, ali još bolji sugovornici. Ne ignorirajte što vam imaju za reći, a zauzvrat ćete dobiti nježnog prijatelja, odličnog slušatelja i najboljeg psihologa!

Ugodne razgovore vam želim!

Autorica teksta: Irina Kovačević, dr. vet. med. i spec. univ. mag

Share.