Što učiniti ugrize li vas mačka? Trk doktoru

0

Vjerojatno se svima koji imaju mačke dogodilo da u žaru igre osjete kanđe i zube svoje mačke na ruci ili nozi, pogotovo kad se radi o igri s mačićima. O slučaju mačjeg ogreba pisali smo vam neki dan, a sada je došao red na situaciju u kojoj vas je vaša ili neka druga mačka ugrizla.

Mačke ponekad, kako sam već i rekla, imaju pomiješane osjećaje kad je maženje u pitanju pa možete primjetiti da će vas mačka ponekad uhvatiti za ruku i nježno gricnuti – i to je zato što u mačjem svijetu tjelesni kontakt se najčešće odvija tijekom parenja ili borbi.

AKO STE PROPUSTILI:

Što učiniti ako vas mačka ogrebe? Evo odgovora
Može li se moja mačka prehladiti i što tada trebam učiniti?
Primijetite li da se mačka guši reagirajte odmah, svaka sekunda je bitna!
Zašto moja mačka jede travu, zar misli da je krava?
Što mi mačka pokušava reći? Pročitajte ove znakove i saznajte
Odlučili smo udomiti mačku. Kako se pripremiti i što moramo znati?
Zašto mačka ima brkove?
Što ako se sirota mačka zalijepi na ljepilo za miševe?

Međutim, ponekad se može dogoditi da vas mačka uistinu ugrize te progrize kožu ili meka tkiva – recimo prilikom posjeta veterinaru kada se osjeća uznemirenom. U tom slučaju vrlo će vjerojatno doći do infekcije i to zbog toga jer su mačja usta (isto kao i naša) ‘prljava’. Ista stvar bi se dogodila kad bi vas ugrizao i čovjek ili bilo koja druga životinja.

Naime, u slini se nalazi mnoštvo mikroorganizama koji prilikom ugriza ulaze u naše tkivo i samim time mogu izazvati reakciju organizma, odnosno infekciju.

macke zabava igranje igracke (4)

Ako se to i dogodi ne trebate se brinuti jer antibiotici bez problema rješavaju stvar te infekcija nakon medicinskog tretmana vrlo brzo prolazi.

Infekcija biva lokalizirana, mjesto crveno, toplo, otečeno. Isto tako, ukoliko ste odmah pristupili pranju rane kao i sanaciji iste vjerojatno neće doći do razvoja infekcije.

Ranu trebate očistiti na način kao i bilo koju drugu, nema razloga za odlazak na antitetanus jer mačka vas neće zaraziti time. Naime, Clostridium Tetani je ‘zemljana’ bakterija i ne nalazi se u slini mačke.

Za razliku od pasa, zakon u RH ne nalaže vakcinaciju mačaka protiv bjesnoće stoga treba imati na umu da ugriz nepoznate mačke svakako trebate prijaviti liječniku opće medicine. U svrhu zaštite vaše mačke i vas svakako savjetujem i preventivno cijepljenje mačke protiv bjesnoće.

Mirjana Lukić – Katić,vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5