Što mi mačka pokušava reći? Pročitajte ove znakove i saznajte

0

Iako se već dugi niz godina trudimo naučiti mačji jezik još uvijek dosta često možemo pogriješiti u tumačenju nekih znakova.

Mačke se vrlo uspješno sporazumijevaju sa drugim mačkama, ali ipak manje uspješno s nama.

Način na koji one razmijenjuju informacije uključuje glas, dodir, miris kao i vizualno pokazivanje i označavanje.

Kad se radi o vokalnom izražavanju klasično mijaukanje različito je i ovisno o kontekstu. Mačke mijaukanjem razgovaraju, ali iz mijauka teško je razumijeti radi li se o naredbi, zahtjevu, prigovaranju ili o zbunjenosti. Visoki tonovi su uglavnom rezervirani za druge mačke kao i veterinare. Mijenjanjem oblika otvorenih usta stvara se i različiti zvuk.

Foto: Roger Luijten / Flickr

Foto: Roger Luijten / Flickr

PROČITAJTE I OVO:

Voli li vas uopće vaša mačka? Čini li ovih 19 stvari, voli vas
Jeste li znali da mačka najčešće mjauče upravo zbog vas?
I Mačkarica ima problem: Robi nikad nije naučio mijaukati
Promatrajte joj govor tijela i znat ćete što vam mačka poručuje
Upomoć, ne razumijem ni ‘mijau’ od onoga što mi mačka govori!

U šumove koje mačka proizvodi možemo svrstati predenje i sretno ‘crčanje’ koje koriste za pozdrav. Iako predenje se smatra ugodom ono zapravo može označavati i strah kao i bol, dok cvrčanje označava isključivo ugodu. Izvor predenja je i dalje tajnovit. Najstarija teorije je da prednje nastaje iz dva nabora sluznice dušnika koji se nalaze iza grkljana. Te, nazovimo ih, lažne glasnice vibriraju i pri tome proizvode zvuk predenja.

Govor tijela ostaje najdraži, zapravo logičan način sporazumjevanja mačke s okolinom, bilo mačkama ili ljudima. Mačke cijelim tijelom mogu odašiljati poruke.

preplasena maca

Kod vizualne komunikacije najvažniji su rep i uši.

Najizraženiji govor tijela mačke je kad šalje poruku ‘odlazi’, jer je agresivne i obrambene poruke najjednostavnije za razumijeti. U tim trenucima mačka uspostavlja izravan pogled, vrlo često suženih zjenica, i tijelo je u položaju spremno za napad. Glava i brkovi postavljeni su naprijed, dok su uške uzdignute i okrenute prema van kako bi protivnik mogao vidjeti njihovu stražnju stranu.

Mačka će strah izraziti čučanjem, jer na taj način čuva sve vitalne organe od protivnika i čini ju najsigurnijom, a ugrožena mačka valjat će se na leđima i zauzeti obrambeni položaj pri tome otkrivajući kandže i zube. Dlaka je pri tome nakostriješena duljinom cijelog tijela. U ovim situacijama čut ćete prijeteće režanje, siktanje, frktanje i pljuvanje.

Foto: Imgur

Foto: Imgur

Rep je jedan od važnih čimbenika u komunikaciji mačke s okolinom. Osim što im služi za ravnotežu i pomoć pri skakanju (iako postoje mačke s vrlo kratkim repom koji se ne koristi) on im služi i za govor tijela. Primjetit ćete da visoko uzdignut rep mačka koristi u slučaju izrazite sreće i zadovoljstva ili prilikom pozdrava kad vam se razveseli. Naravno, uspravan, ali nakostriješen rep označava da je mačka ljuta, a isto tako vrlo često će u isto vrijeme nervozno mahati repom lijevo desno. Rep će ponekad mačka podviti ispod sebe i na taj način pokazati submisivan stav; i u isto vrijeme se skupiti jer na taj način izgleda manjom, a time i manje agresivno onome koga percipira kao prijetnju. Kao znak izrazite ljubavi ili privrženosti spram vas možete primjetiti da mačka omota rep oko vas, vaših nogu. Time vas obilježava svojim i pokazuje pripadnost i ljubav.

Mirjana Lukić – Katić,vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5