Što ako se sirota mačka zalijepi na ljepilo za miševe?

0

Nedavno sam se susrela s mačićem koji je upao u ljepilo za miševe. Otprilike u isto vrijeme pročitala sam članak koji kaže da je pri jednom skidanju ljepila za miševe korišten medicinski benzin pa je stoga skidanje bilo otežano i dovelo do iritacije kože.

Ponekad mačke znatiželje radi završe uljepljene u ljepilo za miševe što je, naravno, opasno po njihovo zdravlje i iziskuje hitnu i brzu reakciju skidanja.

Ljudima u stresnoj situaciji kao što je ta padaju razne ideje na pamet kako bi skinuli ljepilo sa svog ljubimca i tada se može dogoditi još veća šteta (npr. pokušaj skidanja razrjeđivačem koji se koristi za uklanjanje uljnih boja).

Pitali smo stručnjake: Kad je najbolje sterilizirati mačku?
Sedam dobrih razloga zašto kastrirati/sterilizirati mačku
Ovo su razlozi zbog kojih najčešće odlazite veterinaru
Zlostavljate li mačku prijeti vam godina dana zatvora

Ako se nađete u takvoj situaciji, bitno je reagirati brzo i posjetiti veterinara kako bi se posvetio sanaciji stresa koji je posljedica događaja, a i skinuo ljepilo. No, skidanju ljepila za miševe možete pristupiti odmah čim ga uočite i nastaviti kod veterinara.

Ljepilo za miševe najbolje i najlakše je skinuti jestivim ili baby uljem. Bitno je da ulje bude mineralno jer na taj način skidanje ide brže, pri čemu je bitno nauljiti dijelove koji su zahvaćeni i polako skidati. Kao pomoć pri skidanju možete koristiti nauljenu gazu kojom ćete nježnim pokretima skidati ljepilo s dlake (ne smije se grubo trljati).

Kad je ljepilo uspješno skinuto potrebno je mačku okupati kako bi skinuli masnoću s njenog krzna te je osušiti i obvezno sanirati reakciju na stresni događaj.

Pogledajte na primjeru zmije kako to otprilike izgleda:

Mirjana Lukić – Katić, vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5