Šest najčešćih razloga zbog kojih mačka povraća

0

Povraćanje kod mačaka je prilično uobičajeno i svi vlasnici mačaka su se s tim susreli. Neke mačke to rade učestalo, a neke vrlo rijetko. No, razlozi su različiti pa su tako neki vrlo benigni i oko njih se ne treba uzrujavati, dok su neki ozbiljniji.

Uobičajeni razlozi povraćanja uključuju nakupljenje grumene dlaka, prebrzo jedenje ili naglu promjenu hrane, no ipak nije uobičajeno da mačka povraća baš svaki dan ili nekoliko puta dnevno.

Donosimo vam šest najčešćih razloga zbog kojih mačke povraćaju…

Mačka povraća nakon jedenja

Ako vam mačka učestalo povraća odmah nakon hranjenja, vrlo je vjerojatno da je to zato što prebrzo proždire hranu. Ovo je čest slučaj u kućanstvu s više mačaka među onima koje se imaju tendenciju natjecati ‘koja će prva pojesti’. Također, možda joj smeta određena hrana pa možete pokušati promijeniti hranu koju joj dajete ili joj davati manje porcija više puta dnevno da se ne ‘natrpa’ odjednom.

Mačka povraća tokom dana

Ako vam mačka povraća nekoliko puta dnevno, a pritom često odbija hranu i vodu, to bi mogao trenutak za zabrinuti se jer može upućivati na probleme s jetrima ili upalnu bolest crijeva. To, dakako, može dijagnosticirati samo vaš veterinar, no uzmite u obzir da uzrok može biti i alergija na hranu pa ćete možda morati promijeniti hranu koju dajete mački.

Četiri načina kojima ćete spriječiti mačku da se prejeda i povraća
Sve što morate znati o pružanju prve pomoći mačkama
[INFOGRAFIKA] Kako prepoznati trovanje mačke i što učiniti
Pet najčešćih zdravstvenih problema kod mačaka

Mačka se čisti pa povraća

Ako se mačka svakodnevno čisti i nakon toga svakodnevno povraća, to svakako nije uobičajeno. Premda mačke često povraćaju nakupljene dlake, to se ne bi trebalo događati baš svaki dan. Pokušajte s pastama ili tabletama koje potiču prirodno izbacivanje progutanih dlaka i pomažu u sprječavanju nastanka loptica dlake ili s hranom koja ima slično svojstvo. Ako se problem nastavi, ipak posjetite veterinara jer nije normalno da mačka povraća na dnevnoj bazi.

Ima i druge simptome poput krvave stolice?

Krv u stolici može upućivati na kolitis (upalnu bolest crijeva) što i ne mora biti povezano s povraćanjem. Svom veterinaru možete pomoći u dijagnozi tako što ćete pratiti što se događa u mačjem pijesku i kakva joj je stolica svaki dan.

macka hrana hranjenje

Mačka povraća svaki dan određeni period

Ako vam mačka povraća svakodnevno, ali se to počelo događati recimo zadnjih nekoliko mjeseci, postoji mogućnost da se radi o alergiji na hranu. Pokušajte s promjenom hrane, ali svakako se konzultirajte s veterinarom koji će možda htjeti obaviti osnovne krvne pretrage, analizu urina i rendgen.

Mačka povraća odjednom, više puta za redom kroz nekoliko sati, a pokazuje i znakove boli

Ako kroz nekoliko sati mačka povraća više puta, možda ima i proljev i pokazuje znakove boli u predjelu abdomena, odmah je odvedite veterinaru na pregled. U pitanju može biti svašta – viroza, upala gušterače, upala bubrega, no vrlo je važno odrediti točnu dijagnozu.

Izvor…

Share.