Saznajte sve o osjetilima koja mačkama daju ‘supermoći’

0

Da bismo doista shvatili na koji način funkcioniraju mačke, potrebno je razumjeti njihove fizičke karakteristike i obilježja te krenuti od anatomije prema ‘unutra’. Dosad se nisam dotaknula teme osjetila kod mačaka pa je vrijeme da pokušam objasniti i taj vrlo važan dio njihove građe.

Osjetilo vida

Kad je vid u pitanju, dvojaka su mišljenja koja nalazimo u literaturi. Jedno je da mačke ne razaznaju boje, a drugo da djelomično razaznaju. Novija istraživanja pokazala su da je drugo točno i da mačke uistinu raspoznaju neke boje – plavu, zelenu i žutu, dok crvenu ne raspoznaju. Prepoznavanje boja za život mačke nije od velike važnosti. Ono što mačje oko čini posebnim je to da je znatno osjetljivije na pokret od našeg zbog toga što se u mrežnici oka nalazi više štapića (stanica) koje su odgovorne za detektiranje pokreta. Veći broj štapića pridonosi njihovoj sposobnosti gledanja pri slabom svijetu. Mačke nisu u mogućnosti izoštriti sliku i ne mogu jasno vidjeti detalje poput nas, i to zbog velike leće koja skuplja što je moguće više svjetla.

Znamo što ste guglali ove godine, a imamo i odgovore
Iznenađujuće otkriće o mačjim osjetilima
10 mirisa kojima mačke nikako ne mogu odoljeti

Najspektakularnija modifikacija oka mačke je tapetum lucidum, sloj reflektirajućih stanica smještenih tik iza mrežnice. Ove stanice poput zrcala ponovno hvataju svjetlo već prošlo kroz mrežnicu kako bi štapićima i čunjićima (sastavnim dijelovima oka) povećali sposobnost interpretacije podataka. Isturene oči mački omogućuju širi kut gledanja nego što to mi imamo, a također imaju i bolji periferni vid od nas – što je jako bitno za mačke jer su lovci.

Uvriježeno je mišljenje da mačke vide u mraku, no istina je da mačke u mraku ne vide ništa bolje od ljudi. Zjenica oka mačke može se proširiti na gotovo 90 posto površine oka što im omogućuje hvatanje plijena u zoru i sumrak.

Osjetilo sluha

Evolucija je mačku opremila izvanrednim sluhom koji im omogućuje hvatanje čak i najmanjih glodavaca (mačka može otkriti i najtiše mišje skvičanje visoke frekvencije ili šuškanje najtiših pokreta). U kontrolu pokreta uha uključeno je više od 12 mišića. Mačka može rotirati svoje uho neovisno o drugom, čuti zvukove frekvencije do 65 kHz što je jednu i pol oktavu više od onoga što mi možemo čuti. Nažalost, isto kao i mi – što su starije, slabije čuju.

macka priroda trava

Bitno je znati da su mačke izvrsne u održavanju ravnoteže. Za to je odgovoran vestibularni aparat smješten u unutarnjem uhu koji im omogućuje da budu izvrsni penjači i nagle promjene smjera pokreta.

Osjetilo njuha, okusa i dodira

Usta i nos mačke dinamični su mirisni duet. Mačka ima dvostruko više stanica osjetljivih na miris u nosu nego ljudi (olfaktorni receptori). Okusni pupoljci prekrivaju jezik i mačka ima do 10 milijuna osjetnih pupoljaka na jeziku. Receptori za dodir nalaze se po cijelom tijelu, ali većinom na mekušima i osjetnim dlakama (brkovi). Mačke su u mogućnosti raspoznati gorki, kiseli i slani, ali ne i slatki okus. Na gornjem dijelu usana mačke imaju vomeronazalni (Jacobsonov organ) – kada rabe taj organ, otvaraju usta u položaju između grimase i široko otvorenih usta što se naziva Flehmenov odgovor – odnosno mirisi uz pomoć jezika zapljuskuju organ i šalju ga različitim putem od onoga kojim idu mirisi iz nosa u hipotalamus. Kad je nos u pitanju, mirisne molekule prilijepe se na ljepljivu sluznicu koja prekriva zakrivljene kosti unutar nosnih komora.

macka macic brkovi dlake

Dlake osjetljive na dodir rastu mačićima još u majčinoj utrobi. Najduže i najraskošnije su one na bradi i gornjoj usni. Njihov položaj nam može otkriti pozdravlja li nas mačka (tada su usmjerene prema naprijed) ili se sprema na borbu ili prilikom hranjenja (usmjerene su prema natrag).

Prilikom istraživanja dlake na obrazima i iznad očiju upozoravaju na eventualnu opasnost. Zanimljivo je da osjetne dlake na obrazima svojom duljinom od jednog do drugog vrha upozoravaju i na najmanju pukotinu, otvor kroz koji mačka može proći.

Mirjana Lukić – Katić, vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5