Pitali smo stručnjake: Kad je najbolje sterilizirati mačku?

0

Već duže vrijeme dobijamo upite o tome u kojoj je dobi najbolje sterilizirati, odnosno kastrirati mačku – prije prvog tjeranja, poslije prvog tjeranja, prije nego što počne pokazivati znakove teritorijalnosti, nakon što prvi put obilježi teritorij urinom, prije ili poslije prvog legla itd, itd…

Kako su i odgovori koje dobijamo od veterinara vrlo često različiti, kontaktirali smo nekoliko različitih stručnjaka s tog područja da nam napišu svoje mišljenje. S odgovorima nam se priključila Veterinarska ambulanta Peroković, zatim Specijalistička veterinarska praksa At Vet, Veterinarska ambulanta dr. Janković iz Osijeka te stručnjaci Klinike za porodništvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Pročitajte njihove odgovore u kojima se uglavnom slažu i nadamo se da više neće biti zabluda oko toga kada sterilizirati/kastrirati mačku.

***

Kastracija, odn. sterilizacija je ispravan način održavanja vaše mačke zdravom i sigurnom. Odabirom kastracije/sterilizacije smanjujemo mogućnost trovanja (mačke nemaju potrebe za lutanjem, a pogotovo mužjaci koji u sezoni tjeranja danima znaju izbivati od kuće pri čemu su još više izloženi mogućnosti trovanja zbog neurednog hranjenja tih dana pa iz potrebe za ‘fast foodom’ mogu se otrovati jer su pojeli nešto što inače ne bi), isto tako smanjuje se mogućnost prijenosa zaraznih bolesti (FIV, FIA, FeLV, FIP i bjesnoće koja je potencijalno opasna za ljude), osiguravamo im zdraviji i dulji život i povrh svega izbjegavamo neželjena legla mačića.

Kastraciju/sterilizaciju je moguće vremenski obaviti neovisno o starosti mačke, ali sterilizacija kod ženki prije prvog tjeranja ima za prednost smanjenje mogućnosti nastanka tumora mliječne žlijezde koji su kod mačaka u većini slučajeva zloćudni. Kastraciju je isto tako poželjno napraviti relativno rano, u dobi od 6 do 7 mjeseci zbog sprečavanja eventualnog obilježavanja teritorija urinom što je kod mužjaka izrazito jakog i neugodnog mirisa, a ako kastriramo mužjaka u navedenom periodu vrlo vjerojatno neće nikad razviti naviku obilježavati teritorij urinom.

Sterilizacija/kastracija u ranoj dobi ima više prednosti jer preveniramo tumore, loše navike (uriniranje), bijeg od kuće, zarazne bolesti koje je vrlo lako pokupiti u prvom spolnom odnosu.

ulicne macke kastracija

Za kraj, ako dvoumite oko kastracije odn. sterilizacije, imajte samo na umu da priroda koju biste pružili današnjoj mački više nije sigurna za njihovo zdravlje i život. Treba napomenuti da nekastrirani mužjaci i ženke bez ljudske pažnje, izloženi ‘današnjoj (ne)prirodi’ prosječno žive svega 1,4 do 3,2 godine (mužjaci), tj. 3,3 do 4,2 godine (ženke), a životni vijek mačaka može biti dulji i od 20 godina ako imaju pravilnu njegu i brigu. Zato svakako recite ‘DA’ kastraciji/sterilizaciji jer je to ‘DA’ sigurnijem, zdravijem i kvalitetnijem životu za vašu mačku.

Mirjana Lukić-Katić, vet. teh.
Veterinarska ambulanta Janković

***

Sterilizaciju/kastraciju je najbolje napraviti neposredno prije prvog tjeranja, tj. s oko 5 do 6 mjeseci starosti kad otprilike postaju spolno zreli. Ta dob je najbolja iz razloga što je sama operacija najmanje invazivna (kod ženki se radi samo ovarioktomija jer ne postoje šanse da se sparila, a mogućnost patoloških promjena na reproduktivnim organima je gotovo nepostojeća) dok je kod muških maca to dob u kojoj vjerojatno još nisu počeli s tjeranjem i svime što ono nosi sa sobom (markiranje teritorija, bespotrebno parenje i tučnjave). Također, kod ženki se ranom sterilizacijom uklanja ili drastično smanjuje pojava određenih bolesti koje su primarno hormonski uvjetovane.

Naravno, tu je i razlog što se time drastično smanjuje prijenos nekih bolesti među mačjom populacijom, ali i činjenica kako će se postoperativno mlada maca puno brže i bolje oporaviti nego neka starije dobi.​

Irina Kovačević, dr. vet. med. i spec. univ. mag.
Specijalistička veterinarska praksa At Vet

***

Naše je iskustvo da su ljudi često uvjereni kako je najbolje pustiti da prođe prvo tjeranje, da maca ima jedno leglo, a mačak barem jednom spari mačku. Prema svjetskim istraživanjima rađenim zadnjih 30-ak godina to će se pokazati netočno, sentimentalno i zastarjelo razmišljanje. Možda prethodna izjava zvuči grubo, ali vjerujte da je izrečena s najboljom namjerom.

Naime, ženke se mogu početi tjerati već u starosti od 4 do 5 mjeseci što znači da mogu ostati i skotne. Tako malen organizam nikako nije spreman iznijeti graviditet u potpunosti, omaciti zdravo leglo i biti spreman za majčinstvo. Uspoređujući s kastracijom odraslih mačaka, zahvat koji se radi u starosti od 4 do 5 mjeseci je jednostavniji, sigurniji i brži, mačka se oporavi puno brže (drugi dan) i manje su moguće komplikacije. Nadalje kod juvenilne kastracije (prije prvog tjeranja) značajno se smanjuje rizik nastanka tumora mliječnih žlijezda koji je jedan od glavnih uzroka smrti mačaka u starijoj dobi. Sprečava se razvoj gnojne upale maternice (piometra) koja također može imati smrtni ishod bilo tijekom zahvata uklanjanja upaljene maternice ili od sepse zbog same upale.

macka sterilizacija kastracija bolesna

Samom kastracijom se ne mijenja razvoj i ponašanje mačke već joj se dopušta da odraste bez stresa, tjeranja i eventualnog parenja. Kod mužjaka je malo drugačije s obzirom da su im u razvoju mišićno koštanog sustava potrebni testisi jer proizvode testosteron koji je u tome bitan. Dakle, kod mužjaka bi poželjno vrijeme kastracije bilo oko 8 mjeseci starosti, osim u slučaju kada se mačak počne vrlo rano nepoželjno ponašati (uriniranje po stanu, zavijanje po noći, lutanje itd.), tada se preporuča kastracija i u ranijoj dobi uz napomenu da bi mačak mogao biti malo manje razvijen, tj. sitnije građe.

Zaključimo – za ženke je idealno doba kastracije sa 4 do 5 mjeseci starosti, a za mužjake 8 mjeseci starosti.

Luka Peroković, vet. teh.
Veterinarska ambulanta Peroković

***

Azili su preplavljeni napuštenim mačkama, a njihove eutanazije žalosna svakodnevica. Poznavajući mačji spolni ciklus i frekvenciju tjeranja, nekastrirana mačka zajedno sa svojim potomcima u 7 godina proizvede preko 420.000 mačića. Upravo zato je važno kod vlasnika kućnih ljubimaca razviti svijest o važnosti rane kastracije. Često vlasnici pitaju da li je važno da mačka ima barem jedno leglo prije kastracije, ali ne postoji niti jedan zdravstveni razlog koji bi podupirao tu teoriju.

Mačke se mogu kastrirati u svakoj dobi, ako su zdrave. Ako se mačke na koriste za rasplod, preporuka je mačke kastrirati prije prvog tjeranja, u dobi od 5 do 6 mjeseci. Ako se koriste za rasplod, preporučljivo ih je kastrirati neposredno nakon završetka rasplodnog vijeka. Ranom kastracijom potpuno se uklanja mogućnost neplaniranog okota i neželjenih mačića. Smanjuje se i rizik od pojave težih, često fatalnih bolesti poput pijometre i tumora mliječne žlijezde iako je navedena prevencija manje izražena nego kod kuja u kojih su navedene bolesti češće. Kastracijom se preveniraju ozljede vezane uz agresivno i teritorijalno ponašanje mužjaka, čime im se omogućuje duži i kvalitetniji život. Kastrirane mačke i mačori manje su skloni skitnji, pa su time i manje ugroženi od opasnih zaraznih bolesti poput FIV i FeLV.

ulicna macka (2)

Psihički i fizički razvoj nakon rane kastracije je normalan. Kastracijom prije puberteta rast cjevastih kosti je produžen, ali to ne utječe na značajna odstupanja u visini životinje. Kastrirane mačke sklonije su debljanju od intaktnih. No, na pretilost uvelike utječu tjelesna aktivnost i hranidba, pa se adekvatnim unosom hrane i redovitom igrom s ljubimcem kako bi ih održali fizički aktivnim, pretilost može spriječiti.

Iako je kod kuja zabilježena pojava urinarne inkontinencije nakon kastracije, kod mačaka to nije slučaj. Kod muških mačaka zabilježena je veća pojavnost poremećaja donjih mokraćnih puteva (FLUTD), no oni se javljaju i u kastriranih i nekastriranih mačaka, a povezani su s pretilošću, nedovoljnim kretanjem, hranidbom itd. Promjer uretre kod muških mačaka koji je vrlo važan zbog moguće opstrukcije, također je jedno od pitanja kod rane kastracije, međutim potvrđeno je da je promjer jednak kod kastriranih i nekastriranih mačaka bez obzira na dob u kojoj su kastrirani. U SAD-u se čak preporuča kastracija u dobi od 8 tjedana starosti, a postupak je siguran ako se anesteziološki i kirurški postupak prilagodi dobi pacijenta, s obzirom da su pedijatrijski pacijenti skloniji hipotermiji i hipoglikemiji, a tkivo je izuzetno fragilno.

Mačke su nam previše bliske, stalno su uz nas, pa su skupa s nama razvile određene civilizacijske bolesti poput pretilosti, karcinoma mliječne žlijezde, pijometre i ostalih bolesti koje su uvjetovane njihovim životom uz nas i našom civilizacijom. Zato im dugujemo da im barem pokušamo omogućiti dug, zdrav i kvalitetan život te da ih prije svega kastriramo/steriliziramo.

Stručnjaci Klinike za porodništvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu

Share.
- ww1 - nice5