Pet bitnih činjenica o slobodnoživućim mačkama koje (možda) niste znali

0

Znate li razliku između slobodnoživućih mačaka i napuštenih mačaka lutalica? A ima je. Slobodnoživuće su one divlje mačke okoćene u divljini te nenavikle na kontakt s ljudima. Napuštene mačke lutalice su pak one koje su nekada imale svoje vlasnike te su navikle na kontakt s ljudima.

Donosimo vam pet činjenica o slobodnoživućim i divljim mačkama koje možda niste znali.

Slobodnoživuće mačke su posebna vrsta mačaka

Nisu.

Iako vam se slobodnoživuće mačke neće umiljavati, maziti te činiti slične mačje radnje to nikako ne znači da se radi o genetski posebnoj vrsti mačaka. Jedina razlika između njih i bilo koje druge mačke je njihovo ponašanje jer su slobodnoživuće mačke najčešće sposobne same se brinuti o sebi i nisu navikle na interakciju s ljudima.

Napuštene i slobodnoživuće mačke su iste

Pogrešno.

Napuštene mačke će vam se bez straha približiti dok to definitivno nije slučaj sa slobodonoživućim mačkama. Razlika u ponašanju sasvim je očekivana. Napuštene mačke nekada su imale svoje vlasnike te su navikle na interakciju s ljudima. Slobodnoživuće mačke izuzetno su oprezne i prilično ćete se namučiti da steknete povjerenje takve životinje.

Slobodnoživuće mačke su izuzetno opasne

Pogrešno.

Jedna od zabrinutosti koju izražavaju mnogi koji žive na području gdje obitavaju neke slobodnoživuće mačke, je činjenica da bi njih, njihovu djecu ili druge ljubimce mogle napasti mačke lutalice. Ovo je potpuno pogrešna predrasuda.

Slobodnoživuće mačke su plašljive. Nisu socijalizirane i načelno se boje ljudi, no to nikako ne znači da su opasne. Jedini slučaj u kojem bi vas takva mačka mogla napasti je ako se osjeti ugroženo, ako nema gdje pobjeći od vas i slične situacije.

Pronađete li slobodnoživuću mačku, odvedite je veterinaru

Ne.

Priličan izazov mnogih je lov slobodnoživućih mačaka te odvođenje u neko od utočišta, no znajte da boravak u bilo kakvom utočištu nije dobro za slobodnoživuće, najčešće divlje, mačke. U takvom okruženju mačka se neće snaći i priuštit ćete joj više stresa nego što ćete joj u stvari pomoći. Takve mačke nisu socijalizirane i teško da će se to promijeniti.

Ako doista želite pomoći slobodnoživućim mačkama, kontaktirajte nekoga tko provodi akciju uhvati-steriliziraj-vrati.

Potrudite li se dovoljno dobro, slobodnoživuću mačku možete pripitomiti te može postati kućna mačka

Foto: Dennis Jarvis / archer10 / Flickr

Najčešće pogrešno.

Slobodnoživuće mačke nalikuju bilo kojim drugim dlakavicama i sigurno će uživati u maženju i paženju kao i bilo koja druga mačka, budete li dovoljno uporni u svojoj nakani pripitomljavanja. Ovo najčešće nije točno jer iako nalikuju našim kućnim dlakavicama, divlje mačke odrasle su u ‘divljini’ te koliko god se trudili nećete ih uspjeti pripitomiti. Ako je i uspijete uloviti, smještanjem iste u ograničeni životni prostor na koji nisu navikle, napravit ćete više štete nego koristi.

Izuzetak su divlji mačići koje pronađete i pokušate im pomoći. Takve mališane moguće je pripitomiti i vrlo lako se mogu pretvoriti u lijene kućne mačke koje će zajedno s vama uživati u ostatku zajedničkog života.

Slobodnoživuće mačke navikle su na život na otvorenom i trebalo bi ih tretirati kao dio bilo koje zajednice. Slobodno se pridružite ostalim dobročiniteljima u organizaciji (ne)službenih hranilišta te svakako kontaktirajte neku od udruga koje na vašem području provode akcije uhvati-steriliziraj-vrati.

Brinite o macama!

Share.