Pasmine mačaka? Zvuči neobično, ali sada ćete saznati sve o njima

0

Većina pasmina određena je oblikom tijela i glave te rjeđe drugim tjelesnim obilježjima. Primjerice kao što je to nedostatak repa kod pasmine Manx. Isto tako, karakterne crte pojedinih pasmina usko su vezane za oblik tijela. Mačke vitkog izduženog tijela aktivnije su od onih mišićavijeg korpulentnijeg oblika tijela.

Ove razlike se često mogu primjeniti kao razdjelnica podrijetla (istok ili zapad) tako da je ponekad moguće po tipu pasmine razlučiti odakle ista potječe.

AKO STE PROPUSTILI:

Nekima je grozna, drugi je obožavaju – upoznajte sfinks mačku
Kakve mrcine! Ovo je 10 najvećih pasmina mačaka
Norveška šumska mačka je srčana kada brani teritorij, a sigurno niste znali da je i odličan ribar
Sijamska mačka je ‘kraljevska’ mačka i pokapala se s članovima kraljevskih obitelji
Najčešći problem perzijske mačke su bolesti bubrega

Mačke koje imaju zbijeno tijelo nastale su prirodnom selekcijom u hladnim klimatskim uvjetima te im je tijelo građeno kako bi što više zadržavalo tjelesnu toplinu.

perzijska macka

Dugodlake mačke (primjerice perzijska mačka) su mišićave, čvrste tjelesne građe, što im je kroz prirodnu selekciju omogućavalo da izdrže hladne zime. Ostale snažne, dugodlake mačke (primjerice Maine Coon, Norveška šumska mačka) nastale su u hladnim područjima kao potomci mačaka koje su živjele na farmama izvan kuće, te su iz tog razloga razvile mišićavo snažno tijelo kao i umjerno izdužen oblik glave koji im je olakšavao hvatanje plijena.

Čvrsto tijelo, okrugla glava, kratka i široka njuška, širok prsni koš, jake noge i okrugle šape te debeli okrugli rep omogućio je britanskim i američkim kratkodlakim mačkama zadržavanje tjelesne topline.

Foto: Piotr / Flickr

Foto: Piotr / Flickr

Mišićavije i izduženije tijelo možemo prepoznati kod mačaka sjevernoeuropskih i afričkih i azijskih mačaka.

Orijentalne pasmine razvile su se u toplijim krajevima, a tjelesna obilježja im se razlikuju od gore navedenih. Imaju velike uši, glave klinastog oblika, vitko tijelo, tanke duge noge, te dugačke i tanke repove. Ovaj izgled upotpunjuju ovalne ukošene oči (primjerice sijamska mačka).

Domaća mačka ima genetski određen raspon veličina, i unatoč pokušajima uzgajanja većih ili manjih domaćih mačaka – slijedeća generacija vraćala bi se u prvotno genetski određen oblik.

Svega nekoliko pasmina je određeno jednom anatomskom karakteristikom, koja je u većini slučajeva deformacija (npr. nedostatak repa kod pasmine Manx ili polidaktilnost – višak prstiju).

Upadljiva promjena u građi tijela može se uočiti kod pasmine Munchkin – patuljasto tijelo koje je građeno kosima normalne veličine, no kosti nogu su izrazito skraćene.

Munchin

Ovakve ljudske intervencije i uzgojne potrebe narušavaju naslijeđenu besprijekornost koju su mačke evolucijom stvarale stoljećima.

Mirjana Lukić – Katić, vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5