Odlučili smo udomiti mačku. Kako se pripremiti i što moramo znati?

0

Kad ste se odlučili za novog člana obitelji, onog četveronožnog, bitno je dom prilagoditi dolasku prinove. Neovisno o tome radi li se o mačiću, mladoj ili starijoj mački – morate se pripremiti za njezin dolazak.

Sigurnost uvijek mora biti na prvom mjestu – a kako su mačke uglavnom neustrašivo znatiželjne, bitno je zaštititi prozore kako bi spriječili pad s njega. Isto tako, izuzetno je bitno paziti da ih ne ostavljate otvorene na ‘kip’ jer se ponekad mačke u želji za izlaskom van mogu objesiti i zadaviti prilikom pokušaja da izađu kroz takav otvor.

Pripazite na sobno bilje koje imate u kući, uklonite ono koje je otrovno (npr. Božićna zvijezda koju većina ljudi voli kupovati u vrijeme adventa). Nemojte hodati u cipelama po stanu niti dozvoljavati drugima jer su cipele izvor zaraze za naše kućne ljubimce (viruse možemo donijeti i na cipelama).

Kad se radi o održavanja higijene podova, imajte na umu da većina sredstava za pranje podova isto tako mogu biti otrovni za mačke – odnosno, kada pod operete s nekim kemijskim sredstavom, a on se zatim osuši (pritom vama ugodno miriši) te ostavi fini sloj koji mačke svojim šapicama ‘kupe’, a potom ližući šape unose u organizam što može dovesti do trovanja. Pranje podova obavljajte neškodljivim sredstvima i obvezno poslije isperite čistom vodom.

Mačke, bježite od ovih otrovnih biljaka!
Sve je više mačjih nezgoda zbog otvorenih prozora
Zarazne bolesti mačkama možete donijeti i na cipelama
Klasične greške zbog kojih vam se mačka deblja
Dilema svakog vlasnika mačke – koji pijesak odabrati?
Imate li dovoljno posuda za pijesak za svoje mačke?

Uklonite uzice zavjesa i električne kablove, vezice i slično jer se mačke ponekad mogu zaigrati s njima što dovodi do toga da mogu pojesti uzicu ili konac, a to će izazvati probleme u probavnom traktu.

Kad je odabir posuda za hranu u pitanju, pokušajte pronaći zdjelicu koja je dovoljno široka i ne previše duboka, čvrsta. Poneke mačke ne vole jesti iz plastičnih posuda pa u tom slučaju odaberite keramičku ili od inoksa.

Posude je bitno svakodnevno prati, jednako kako perete i svoje posuđe – tako i njima treba svakodnevna higijena posuda za vodu i hranu – jer ni vi ne biste jeli iz prljavog tanjura niti pili iz prljave čaše. Osim toga, nečiste posude su idealna podloga za razvoj bakterija. Hranu koju mačka nije u cijelosti pojela (npr. konzerva), obvezno dobro zaštitite poklopcem i spremite u hladnjak.

Krevet kao i posteljina bi trebali biti od prirodnih tkanina, lake za održavanje i pranje i mačka se mora osjećati ugodno u njoj. Perite posteljinu redovno, najbolje je uvijek imati nekoliko komada kako biste je mogli redovno mijenjati.

Foto: Ocdp / Wikimedia

Foto: Ocdp / Wikimedia

Posuda s pijeskom trebala bi biti na skrovitom mjestu kako bi mačka imala privatnost prilikom obavljanja nužde. Ako imate više mačaka, pokušajte osigurati svakoj mački njezinu posudu s pijeskom. Kad je odabir pijeska u pitanju, svaka mačka je različita po tom pitanju, ali uglavnom vole što sitniji pijesak – jer osjećaj pod nogama je od presudne važnosti. Iz osobnog iskustva, pijesak koji stvara grudu nakon mokrenja je zapravo najlakši za održavanje, a i čini se da ga mačke – obzirom na prirodnu potrebu za time da su čiste – najviše vole. Posudu s pijeskom redovno čistite i redovno perite – jer ni vi ne volite vršiti nuždu u prljavom toaletu. Isto tako, ustajali urin i feces nije higijenski ni za vašu mačku a niti za vas. Izbjegavajte pijesak s dodatkom mirisa jer većini mačaka to zapravo jako smeta.

Kako biste osigurali svojoj mački sve što je potrebno probajte se postaviti ‘u njene šape’ i sve vezano za higijenu i potrebe vaše mačke nametnut će vam se samo.

I ne zaboravite, sterilizacija/kastracija osigurat će vašoj mački zdraviji i kvalitetniji život.

Mirjana Lukić – Katić, vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5