O da, mačku je moguće dresirati, a za početak nudimo jednostavnu vježbu!

0

Vrlo često ćete čuti da mačke nije moguće ‘dresirati’ te da nisu prvržene ljudima za razliku od pasa. I jedna i druga tvrdnja ‘ne drže vodu’, odnosno potpuno su neistinite.

Suprotno narodnom vjerovanju, mačke su otvorene i prihvaćaju učenje – ali morate imati na umu da mačka nije prerušeni pas i da je veća individua od psa. Većina pasa razveseli se svima, a mačka će sama donijeti odluku o tome kome se želi ili ne želi veseliti. Postoje tvrdnje da mačka ima inteligenciju djeteta u dobi od tri godine, dok pas djeteta od dvije. Mačka razmišlja drugačije i iziskuje drukčiji pristup učenju. Ako želite da učenje bude uspješno morate razumijeti svoju mačku i shvatiti da je mačji svijet manje društven od psećeg ali je zato više trodimenzionalan.

Možda niste svjesni toga ali vaša mačka već reagira na vaša neplanska učenja. Primjerice, dotrči u kuhinju čim čuje otvaranje ladice u kojoj zna da stoji njena hrana ili na zvuk otvaranja konzerve, vrećice i slično. Ovo je znak da je mačka naučila da nakon ovog zvuka slijedi hrana.

macka

Tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća američki psiholog B.F.Skinner objašnjava kako uz ‘nagrade’ možemo životinju naučiti na željeno ponašanje. Isto tako, nagrade naziva ‘pozitivno pojačanje’, a blage kazne poput oštrog štrcanja vode iz nepoznatog smjera ili nježno kuckanje po glavi sa dva prsta naziva ‘negativno pojačanje’. Mačka će reagirati i na pokudu i na nagradu jer su obje dio stvarnog vanjskog života. Mačke znaju da se upornost isplati.

AKO STE PROPUSTILI:

Kako odabrati dobrog veterinara? Evo odgovora
Što učiniti ako vas mačka ogrebe? Evo odgovora
Može li se moja mačka prehladiti i što tada trebam učiniti?
Primijetite li da se mačka guši reagirajte odmah, svaka sekunda je bitna!
Zašto moja mačka jede travu, zar misli da je krava?
Što mi mačka pokušava reći? Pročitajte ove znakove i saznajte
Odlučili smo udomiti mačku. Kako se pripremiti i što moramo znati?
Zašto mačka ima brkove?
Što ako se sirota mačka zalijepi na ljepilo za miševe?

Od najranije dobi mačići uče protumačiti značenje različitih zvukova. Obzirom da su mačke vrlo artikulirane (predenje, siktanje, frktanje) s vrlo malo truda u mogućnosti su razumijeti naše zvukove. Za blagu kaznu je moguće koristiti štrcanje vode uz glasno ne, a kasnije umjesto štrcanja samo riječ ne, jer će mačka na taj način povezati da je to nešto što će biti sankcionirano.

Ponekad se čini da su aktivne kratkodlake mačke brže u učenju nego rezervirane dugodlake. Obzirom da mlade mačke nemaju potrebnu koncentraciju, a stare mačke nisu zainteresirane, bitno je pogoditi pravo vrijeme za učenje. U dobi od četiri mjeseca pa nadalje one su najotvorenije za učenje, ali treba imati na umu da se to odnosi na one mačke koje su naviknule na redovne društvene kontakte. Savjetuje se da lekcija ne traje dulje od jedne do dvije minute, a već pet minuta smatra se predugo.

Neka od osnovnih pravila za kvalitetno učenje su :

– Trening provodite na mirnom mjestu , najbolje u zatvorenom prostoru
– Učenju pristupite neposredno prije obroka
– Za nagradu koristite poslastice koje su ukusne i znate da ih vaša mačka voli, ponekad ih promijenite te ih povezujte s riječima
– Vježba neka ne traje dulje od jedne do dvije minute
– Budite mirni i strpljiv, glas mora biti miran, bez povišenih tonova. Mačka će učiti samo ako se zabavlja.

Osnovni trening koji služi kao podloga za sve drugo je vježba kako naučiti mačku da sjedne

Vježbu započnite tik prije obroka. Mačku stavite na sredinu stola, a ako sama sjedne, pomazite ju po trupu kako biste izazvali instiktivan odgovor podizanja trupa. Poslasticu držite ispred nosa mačke, udaljenu maksimalno dva do pet centimetara. Ako mačka pokaže interes za poslasticu, polaku je podignite preko njene glave zadržavajući gore navedenu udaljenost, sve do položaja kada se poslastica nalazi između mačjih ušiju. Čim mačka sjedne – nagradite ju poslasticom i pohvalite riječima – ‘bravo, dobro si sjela’. Ako je mačka gladna ovu će vježbu svladati obično već nakon 10 pokušaja. Obvezno koristite riječi ‘dobro, bravo’, što će vaša mačka moći razumijeti, shvatiti da je vježba gotova te da slijedi obrok. Vježbu ponovite prije slijedećeg obroka.

Vježbanjem i učenjem osnova ponašanja provodimo kvalitetno vrijeme s našim ljubimicama ali i postižemo lakši odlazak veterinaru, na šišanje, manipulaciju općenito.

Mirjana Lukić – Katić,vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

P. S. Pogledajte i prigodni video isječak:

Share.
- ww1 - nice5