Može li se moja mačka prehladiti i što tada trebam učiniti?

0

Mačke , kao i mi ljudi, se mogu ‘prehladiti’. Pod terminom prehladiti ne mislim na zarazne bolesti koje je moguće prevenirati cijepljenjem već na usputne infekcije koje se dogode u sklopu normalnog života.

Ako ste svoju mačku redovno cijepili i time je zaštitili od mačjih zaraznih bolesti tada možete biti mirni jer te bolesti mačka neće razviti, no cijepljenjem ne preveniramo bakterijske infekcije kao i usputne viroze.

Za razvoj neke bolesti odgovoran je uzročnik i imunološki odgovor organizma. Treba napomenuti da su starije mačke kao i mačići podložniji infekciji.

Foto: saduseless.com

Foto: saduseless.com

U svrhu jačanja imuniteta bitna je pravilna i izbalansirana prehrana koja sadrži sve što je potrebno za optimalan razvoj kao i stanje organizma te redovna cijepljenja i pravilna njega. Brinite se o svojoj ljubimici onako kako biste se brinuli o sebi, a to uključuje i redovne preglede veterinara i pravovremenu reakciju ako je došlo do razvoja bolesti.

Kad je ‘prehlada’ u pitanju moći ćete zapaziti ove simptome – kihanje, kašljanje, iscjedak iz očiju i nosa, a povremeno i nagon za povraćanjem ili proljev ako se radi o tonzilitisu (mačka vrlo često u slučaju tonzilitisa gutanjem gnoja pokvari probavu pa je kao simptom moguć i proljev i povraćanje. Moguća je i povišena tjelesna temperatura, ovisno o uzročniku bolesti i općem stanju organizma.

AKO STE PROPUSTILI:

Primijetite li da se mačka guši reagirajte odmah, svaka sekunda je bitna!
Zašto moja mačka jede travu, zar misli da je krava?
Što mi mačka pokušava reći? Pročitajte ove znakove i saznajte
Odlučili smo udomiti mačku. Kako se pripremiti i što moramo znati?
Zašto mačka ima brkove?
Što ako se sirota mačka zalijepi na ljepilo za miševe?

U svrhu prevencije ovakvih stanja – nemojte hodati u cipelama po kući, održavajte svoj dom čistim, a ako se radi o mački koja ide van nastojte ju zadržati u kući za vrijeme kiše ili snijega, općenito znatno hladnijih dana.

Foto: saduseless.com

Foto: saduseless.com

Uzmimo ovo za primjer – većina ljudi misli da mačka ima krzno i da joj ne može biti hladno što je čista besmislica. Naime, ako je mačka u stanu gdje je temperatura oko 22 stupnja i izađe van na -5 dolazi do razlike u temperaturi od 27 stupnjeva, a samim time je mačka izloženija razvoju bolesti. Kao što vi ne biste uživali vani na -5 a da ste ‘goli’ tako i oni ne uživaju.

Ukoliko primjetite neobično ponašanje, skutren položaj tijela, neke od gore navedenih simptoma koji ne prestaju tijekom jednog dana, svakako se konzultirajte s veterinarom.

Imajte na umu da ćete najbolje primijetiti stanje vaše mačke ako je dobro poznajete, a i poistovjetivši se s njom – onako kako se vi osjećate za vrijeme prehlade, tako se osjeća i ona!

Mirjana Lukić – Katić,vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5