Mačka mi obavlja veliku nuždu izvan posude! Je li bolesna? Ili uopće normalna?

0

Mačke su po svojoj prirodi izraziti čistunci te vršenje nužde, ako su naviknuti na posudu s pijeskom, obavljaju isključivo u njoj. Svaka promjena ponašanja u vidu iznenadnog vršenja nužde tik pored posude ili na nekim drugim mjestima ima za podlogu određeno psihološko ili fizičko stanje.

Pretpostavimo da se mačka inače ponaša normalno, jede, razigrana je…

Mačke će u svrhu obilježavanja teritorija (npr. susjednog vrta) veliku nuždu vršiti na novom teritoriju i pri tome ostavljati izmet izloženim. Uz izmet prilikom defeciranja iz analnih vrećica mačka ispušta svojevrstan mirisni potpis koji daje na znanje drugim mačkama njenu prisutnost. Ako se radi o kućnoj mački te da u životni prostor mačke nije doveden novi član obitelji koji bi mu poremetio vladavinu nad teritorijem, možemo eliminirati psihloški moment iz ovoga što se događa.

AKO STE PROPUSTILI:

Kako odabrati dobrog veterinara? Evo odgovora
Što učiniti ako vas mačka ogrebe? Evo odgovora
Može li se moja mačka prehladiti i što tada trebam učiniti?
Primijetite li da se mačka guši reagirajte odmah, svaka sekunda je bitna!
Zašto moja mačka jede travu, zar misli da je krava?
Što mi mačka pokušava reći? Pročitajte ove znakove i saznajte
Odlučili smo udomiti mačku. Kako se pripremiti i što moramo znati?
Zašto mačka ima brkove?
Što ako se sirota mačka zalijepi na ljepilo za miševe?

Jedan od prvih simptoma bolesti lokomotornog sustava kod mačaka je vršenje nužde izvan posude s pijeskom, a što su do nedavno nesmetano obavljali. Jednako tako ako je mački teško ući u posudu, ona će izvršiti nuždu pored posude ili djelomično u posudi, a djelomično izvan nje.

Foto: Tom Thai / Wikimedia

Foto: Tom Thai / Wikimedia

S druge strane može se dogoditi da uslijed tvrđe stolice mačka dio nužde izvrši unutar, a dio izvan posude s pijeskom ili jednostavno tamo gdje stigne zbog neugode koju je povezala s posudom za pijesak.

Savjetujem da obratite pozornost na konzistenciju stolice i položaj mačke tijekom vršenja nužde. U prehranu uvedite više proizvoda kiselo mliječnog vrenja ( vrhnje, jogurt, sir) te malo mekšu hranu kako biste utvrdili hoće li mekša stolica riješiti problem.

Isto tako obratite pozornost na hod odnosno penjanje i skakanje. Mačak u dobi od šest godina smatra se mladim mačkom te ne bi trebao imati problema sa skakanjem i slično, ako nije došlo do razvoja artroza ili artritisa (ako je mačak ‘teži’ ili je pasminski uvjetovan – npr. Maine Coon).

Ako biste primjetili da mačka ujedno i teže hoda posjetite svog veterinara kako bi odradio rtg zglobova i odredio eventualnu terapiju u tom slučaju.

Mirjana Lukić – Katić,vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5