Maca mi je slijepa na jedno oko, kako se brinuti o njoj?

Foto: checorona / Flickr

Foto: checorona / Flickr

Gotovo svakodnevno nam u virtualni poštanski sandučić na Facebooku ili e-poštom dolaze pitanja vlasnika mačaka. Ovo koje smo danas odabrali zanimljivo nam je iz dva razloga, a zašto je to tako saznat ćete u nastavku teksta.

Jedna naša vjerna čitateljica poslala nam je pitanje čiji vam dio prenosimo:

Imam macu (oko 5 mjeseci) koja je slijepa na jedno oko. Kako sam je našla na ulici, imala je oko 5 tjedana, ne znam točan uzrok njene sljepoće, ali vjerojatno se radi o posljedici jake očne infekcije…

Imamo vrt i razmišljala sam da je možda nekako ograničim u kretanju po vrtu jer ipak mi je žao da cijeli život provede u stanu. Još je mala i ne vuče je van, ali vjerojatno će i to doći.

Davno sam negdje pročitala (sada više ne znam gdje) da ako mačke vide samo na jedno oko, gube dubinu vida kao i da ne mogu procijeniti visinu (zato je ne puštam samu na prozor, na 2. katu smo). Primjetila sam da naša mačka pada i s nekih neočekivanih mjesta (s kauča i sl.) pa i to potvrđuje te tvrdnje.

Ako imate kakav dodatni info o tome kako se brinuti o takvim mačkama, bila bih vam jako zahvalna.

Ono zbog čega nam je pitanje zanimljivo je činjenica da je čitateljica pronašla mačku s infekcijom oka, a nije je odvela veterinaru. Jednako tako, mačka je kod nje već pet mjeseci i još nije bila kod veterinara. Mačka očigledno pokazuje i neke neurološke simptome, a vlasnica je još uvijek nije odvela veterinaru.

Što se čeka?

Kako bilo, kontaktirali smo našu stalnu suradnicu Irinu Kovačević, dr. vet. med. i spec. univ. mag, koja nam je odgovorila:

Za razliku od potpuno zdravih mačaka slabovidne ili potpuno slijepe mačke imaju više šanse nastradati u prirodi. Upravo iz tog razloga njima bi trebalo posvetiti nešto više brige.

Mačke koje slabo vide ili ne vide na jedno oko, ponešto drugačije percipirau okolinu i stvari oko sebe te je iz tih razloga takve ljubimice najbolje ne puštati van. Osobnog sam mišljenja da, naročito ako su od vrlo rane životne dobi naučene na boravak u stanu ili zatvorenom prostoru, takvim macama vanjski svijet ne nedostaje previše, pogotovo ako ih se kastrira, odnosno sterilizira netom prije spolne zrelosti.

Naravno, bitno je macama osigurati kvalitetan život u zatvorenom, što uključuje hranu i vodu, grebalice i penjalice raznih vrsta, a što je najvažnije dovoljno ljubavi i igre.

Svakako savjetujem vlasnici ove mačke da je odvede na pregled veterinaru kako bi se pokušalo ustanoviti je li i u kojoj mjeri oštećen vid životinje te da se problem pokuša izliječiti. U nekim slučajevima terapija može donekle popraviti vid ili barem spriječiti daljnje širenje infekcije te potencijalni gubitak oka.

Eto, trk veterinaru i sve će biti u redu.


Author: Mr. B.

Share This Post On
- ww1 - nice5