Kako se riješiti mačora koji nezaustavljivo obilježavaju teren oko vašeg doma?

0

Ako imate vrt ili okućnicu ponekad mačke, ma koliko ih mi voljeli, znaju predstavljati priličan problem. Ja imam tri kastrirana mačora, no vrt mi je redovito pun izmeta drugih mačora. Nažalost, ovo je očekivano i sasvim logično jer ostali mačori namjerno na taj način daju do znanja mojim dečkima da su bili na njihovom teritoriju, a u paketu s time dolazi i obilježavanje teritorija urinom. Miris nekastriranih mačora prilično je neugodan.

Isti problem ima većina ljudi s okućnicom (imali mačke ili ne) te sam nedavno dobila upit da istražim kako sadnjom određenih biljaka spriječiti obilježavanje teritorija koji želimo zaštiti – ulaznih vrata i prozora, no tako da pritom mačke i dalje nesmetano šeću ostatkom vrta.

macka mijauce priroda

AKO STE PROPUSTILI:

Kako ćete najbezbolnije selidbu preživjeti i vi i vaša mačka
Stara majica, kartonska kutija i jedna ziherica, to je sve što vam treba za jednostavnu izradu kutije za mačku
Mačkama je lov sportska disciplina, a evo kako i zašto love
Dobro je da je mačka mršava, ali ovo su granice kad biste se trebali zabrinuti
Znate li što je izuzetno opasan virusni rinotraheitis mačaka?

Biljke koje ćemo spomenuti u nastavku svojim mirisom tjeraju mačke, no imajte na umu da su mačke u mogućnosti preskočiti ili zaobilaziti iste te jednostavno nastaviti šetnju gdje god im to srce želi, pogotovo ako ih sadite uz rub gredica za sadnju povrća i sl. (mačke jednostavno vole kopati po svježe obrađenoj zemlji). Isto tako, neke od tih biljaka mogu stvoriti problem jer postanu korov koji je vrlo teško iskorijeniti.

1. Coleus Canina – scaredy cat plant – pee off plant:

coleus canina

Kako joj samo ime kaže, ova biljka ima repelentno djelovanje na mačke (navodno i pse?). Jednogodišnja biljka ima okrugle i mesnate listiće, plod joj je sjajni čičak, a ako se zgnječi listić stvara se životinjama neugodan miris. Neki tvrde da mačke obilaze ovu biljku u širokom luku, neki pak da je ne doživljavaju – jednostavno morate isprobati.

2. Rosmarinus officinalis – ružmarin:

Unicode

Unicode

Kao što svi znamo, ova biljka ima izrazito jak miris te je navodno mačke zaobilaze. Biljka raste na mediteranskom području, no lako ju je uzgojiti i na kontinentu.

3. Helichrysm – curry plant – smilje:

Helichrysum-Italicum-Curry-Plant

Ova biljka, iako joj u nazivu stoji ‘curry’ nema nikakve veze sa začinom istog imena. Ima srebrnasto zelene grančice, cvate žuto, i višegodišnja je biljka. Ne iziskuje njegu s tim da lako preraste u korov kojeg se kasnije teško riješiti. Ova biljka nije otrovna.

Kad su problemi oko obilježavanja teritorija u pitanju morate imati na umu da mačke to ne rade namjerno niti u inat vama već se radi o prirodno uvjetovanom nagonu. Iz tog razloga nemojte vikati na njih, tjerati ih ili slično. Ma koliko nama taj miris urina bio odbojan znajte da je to za njih svojevrstan potpis koji se čita nosom.

Stoga, bolja ideja od sadnje repelentnih biljaka je ona da posadite biljku imena Nepeta Catarija – Catnip – mačja metvica i to u suprotan dio vrta od onog kojeg želite zaštititi. Na taj način mačkama ćete pružiti zadovoljstvo igranja i valjanja po biljci koja ih privlači a samim time izgubit će i zanimanje za vaš vrt, vrtnu garnituru ili bilo koji dio vrta koji želite zaštiti od obilježavanja urinom.

Mačja metvica ima zelene listiće i bijeli cvijet, a oko 50-65% mačje populacije uživa u njoj. Uobičajena reakcija na ovu biljku je njuškanje, valjanje, trljanje obraza o nju, hiperaktivnost te igranje u njoj. Mačići do osam tjedana života ne osjete učinke ove biljke. Mačja metvica nije otrovna za mačke a sigurno će ih privući više od svježe obrađene zemlje ili vrtne garniture. I bez brige, mačka se ne može ‘predozirati’ valjanjem i uživanjem u mačjoj metvici – kada se zasite, odmaknu se i najčešće odu negdje prileći.

Mirjana Lukić Katić, vet.teh.

Share.