Kako mački dati tabletu?

0

Uspješno liječenje osim o dobro postavljenoj dijagnozi, primjeni odgovarajuće terapije često ovisi i o suradnji vlasnika sa doktorom veterinarske medicine kao i o dobro socijaliziranoj i naučenoj mački. Većinu posla oko terapiranja će obaviti veterinar no ponekad je potrebno davanje lijekova i kod kuće (kapi, tablete i sl.). Kako bi što lakše obavljali posao vlasnici moraju od samog početka naučiti mačku osnovama učenja (pogledati prijašnje članke) te primijeniti sustav nagrada odnosno pokuda.

Upravo zbog izostanka osnovnog učenja dolazi do nemogućnosti davanja lijekova kod kuće. a time i dugotrajnijeg liječenja sa nezadovoljavajućim učinkom terapije. Ako vam veterinar prepiše i terapiju koju morate davati kod kuće imajte na umu da je ona od izrazite važnosti. Uvijek završite cjelokupnu terapiju, a prilikom davanja iste budite brzi i učinkoviti.Budite čvrsti, ali nježni, a poslije uvijek nagradite mačku.

AKO STE PROPUSTILI:

Jeste li znali da mačke mogu same proizvoditi vitamin C? Donosimo sve o mačkama i vitaminima
Primijetite li ove probleme, iste sekunde odvedite mačku veterinaru!
Mačka vam nema buhe? A što mislite zašto se onda grebe?
Jako je važno redovito četkati mačku, a evo i zašto
Ne možete ugurati mačku u transporter? Evo što radite krivo

Lijek nastojte sakriti u nešto jako ukusno, no imajte na umu da njihov njuh uglavnom detektira i neukusni dio te da postoji mogućnost odbijanja hrane u kojoj se nalazi lijek.

Davanje tableta je postupak koji iziskuje smirenost, ali i brzinu te spretnost.

macka zijeva pospana

Posjednite mačku tako da ste iznad nje (npr. na stol) , obratite joj se umirujućim glasom i pomazite je. Uhvatite ju čvrsto za kožu vrata ( kako ih majka mačka nosi kad su mačići) i podignite glavu prema gore. Ako je potrebno neka vam netko pomogne držati mačku koju možete umotati i u ručnik kako biste izbjegli mogućnost da vas ogrebe.

Nakon što ste blago podignuli glavu, palac i kažiprst jedne ruke stavite iznad gornjih očnjaka te slobodnom rukom (kažiprstom) otvorite usta potiskujući vilicu prema dolje. Nježno stisnite kako bi usta ostala otvorena i drugom rukom ‘ubacite’ tabletu što dublje prema korijenu jezika. Odmah iza toga zatvorite mački usta i nježno trljajte vrat (ispod brade) kako biste ju nagnali da proguta tabletu. Kako biste bili sigurni da ju je progutala iznova otvorite usta mački i provjerite da ju nije sakrila ili ispljunula. Tablete koje su gorkog okusa (npr. Pratel – protiv crijevnih parazita) mogu izazvati ‘pjenu i slinu’ na usta prilikom davanja tablete.

Lijekovi koje trebamo ukapati u uho moraju dospjeti do bubnjića kako bi postigli učinkovitost. Postupak na početku je uvijek isti; postavite mačku na stol. Ako je potrebno umotajte ju u ručnik i govorite joj nježnim glasom. Prije aplikacije uklonite nečistoće s unutrašnjosti uha ukoliko postoje. Jednom rukom uhvatite ušku a drugom uvucite vrh bočice s kapima u otvor ušnog kanala. Kad ste to učinili sa sigurnošću možete istisnuti kapi u uho te nakon toga nježno promasirati bazu uške. Obzirom da mačke nakon masaže uglavnom protresu glavom savjetujem da višak lijeka obrišete iz uške kako se komadići cerumena i lijeka ne bi razletjeli okolo.

macka zijeva

Stavljanje masti ili kapi u oko zahtjeva jako mirnu ruku kao i sigurnost vlasnika u ono što radi. Mačku ćemo opet postaviti u isti položaj kao i kod svih načina davanja lijekova, a zatim ćemo ukloniti višak iscjetka iz oka (krmelje i sl) nježno brišući (ne vatom!) namočenom gazom ili tupferom. Ruka kojom držite lijek služi kao uporište o glavu mačke u svrhu spriječavanja ozljeđivanja oka tijekom aplikacije. Nikad nemojte ići okomito prema oku, uvijek idite ukošenom bočicom ili tubom prema oku (aplikator postavljen prema dolje). Istisnite crtu duljinom oka ili kapnite kap izravno u oko te ga nakon toga zatvorite i na taj način omogućite da se lijek pod utjecajem tjelesne temperature lijek razmekša i ravnomjerno rasporedi. Bočica ili tuba s lijekom NIKAD ne smije doći u direktan dodir s okom.

Davanje lijekova kod kuće kod većine vlasnika izaziva nelagodu. Kako biste bili sigurni da to radite na pravi način zamolite veterinara ili tehničara da prvu aplikaciju obave pred vama i dopuste vam probati kako biste osjetili da to nije ništa strašno i znali da postupate na pravilan način. Terapiju kod kuće nemojte nikad davati na ‘svoju ruku’, već isključivo ukoliko to propiše vaš veterinar.

Svako uspješno davanje lijeka nagradite.

Mirjana Lukić – Katić, vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5