Jeste li znali da mačke mogu same proizvoditi vitamin C? Donosimo sve o mačkama i vitaminima

0

Vitamini i minerali su neophodni za normalno funkcioniranje organizma. Oni utječu na imunološki sustav, rast kostiju, metabolizam i druge mačje organske funkcije i sustave.

Kvalitetna prehrana osigurava potrebnu količinu vitamina i minerala za normalno funkcioniranje organizma, no ako hranidba nije pravilna – dolazi do nedostatka vitamina i minerala koji se tada manifestiraju na razne načine te iziskuju nadomještanje onog vitamina ili minerala koji nedostaje. U svrhu zadovoljavanja svih potreba pravilna prehrana igra glavnu ulogu.

AKO STE PROPUSTILI:

Iako je hladno paraziti ne spavaju, zaštitite svoje mačke!
Primijetite li ove probleme, iste sekunde odvedite mačku veterinaru!
Mačka vam nema buhe? A što mislite zašto se onda grebe?
Jako je važno redovito četkati mačku, a evo i zašto
Ne možete ugurati mačku u transporter? Evo što radite krivo

Vitamin D, uz kalciji i fosfor potrebni su za razvoj kostiju. Kalcij i fosfor su odgovorni i za izgradnju stanične membrane i živčanu funkciju. Mačke, iako mesojedi, ne smiju jesti isključivo meso – meso je siromašno kalcijem ali bogato fosforom. Nedostatak kalcija izaziva bolesti lokomotornog sustava, no višak kalcija u hrani može potaknuti nedostatak cinka. Prekomjeran unos fosfora u organizam, a prehranom baziranom samo na mesu, dovodimo do oštećenja odnosno propusnosti bubrega.

image3

Vitamin E je neophodan za metabolizam masti. On je antioksidant koji čisti organizam od slobodnih radikala koji oštećuju staničnu membranu.

Vitamin C i vitamini skupine B spadaju u vitamine topive u vodi. Mačke su u mogućnosti same proizvesti vitamin C, stoga treba pažljivo pristupati dodavanju ovog vitamina. Višak vitamina C izlučit će se iz organizma u obliku oksalatnih soli – posljednjih godina se bilježi povećan nalaz oksalatnih kamenaca u urinarnom traktu mačaka, stoga – pažljivo s dodatnim unosom.

Vitamini skupine B imaju različite uloge u održavanju zdravlja i normalnog funkcioniranja organizma. Novija istraživanja dokazuju da nedostak folne kiseline (pripadnik skupine vitamina B) utječe na razvoj bolesti srca.

Mačke nisu u mogućnosti proizvesti vitamin A koji je neophodan za zdravlje očiju i dobar vid. Primjerice – hrana bogata ovim vitaminom je jetra i riblje ulje. Isto tako, nedostatak taurina (aminokiselina) kod mačaka izaziva sljepoću i srčanu bolest. Mačka će taurin dobiti samo iz mesa.

Napomena: Vitamin A i D u prevelikoj količini izazivaju hipervitaminozu pa nadomještanje treba prepustiti veterinaru.

Željezo je od vitalne važnosti stvaranje crvenih krvnih zrnaca i prijenos kisika u stanice.

Foto: Wikimedia / ewwl

Foto: Wikimedia / ewwl

Mineral i antioksidant selen je važan za zdrav enzimski sustav. Natrij pomaže u prijenosu hranjivih tvari kroz staničnu membranu.

Znajte da je vaša mačka ovisna o vama i vašoj opskrbi uravnotežene prehrane koja će joj osigurati zdrav i kvalitetan život. Najsigurniji način zadovoljavanja svih potreba je kvalitetna i uravnotežena prehrana, bogata i mesom i vlaknima. Danas na tržištu uistinu postoje raznovrsne vrste hrane koje nude sve potrebno vašoj mački. Često ćete čuti da mačke trebaju jesti samo jednu hranu, no ja osobno volim raznolikost. Ako i želite promijeniti hranu – promjenu provodite postupno.

I ne zaboravite, mačke – iako je u crtićima i stripovima tonajčešće tako – u životu ne bi trebale piti mlijeko, barem ne ono bogato laktozom. Umjesto toga posegnite za kiselo mliječnim proizvodima kojima ćete osigurati normalnu crijevnu mikrofloru.

Mirjana Lukić – Katić, vet.teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Share.
- ww1 - nice5