Infekcija oka mačke je česta, a evo što morate znati

1

Infekcija oka mačke čest je i raširen problem. Vrlo često, osim virusa kao uzročnika infekcije, infekciju će prouzročiti intracelularni mikroorganizam – Chlamidophila felis.

Obzirom da je klamidija intracelularni mikroorganizam koji živi u živim stanicama, infekcija se prenosi direktnim kontaktom između mačaka. Isto tako moguć je prijenos uzročnika tijekom poroda s majke mačke na mačiće a zbog prisutnosti klamidije u genitalnom traktu mačke – što pak dovodi do razvoja bolesti i kod novorođenih mačića te ugibanja ploda.

Inkubacija bolesti traje oko sedam dana, nakon čega nastupaju prvi simptomi bolesti.

Prvo će se razviti jednostrani, a zatim i obostrani konjuktivitis, sa gnojnim iscjetkom iz oka te zažarenim sluznicama. Napretkom bolesti dolazi i do upale sluznice nosa (rinitis) sa obilnim gnojnim iscjetkom iz nosnica, kihanjem – općenitim simptomima infekcije gornjih dišnih puteva.

macka lijepa 1

Ovu bolest prati i porast tjelesne temperature koja može doseći i visokih 40 stupnjeva, a koja dodatno oslabljuje organizam i može dovesti do razvoja atipičnih simptoma za ovu bolest (šepanje, upala sluznice rodnice, sluznice želuca, potrbušnice). U rijetkim slučajevima bolest će zahvatiti i donje dišne puteve (pluća).

Dijagnoza bolesti postavlja se na temelju kliničke slike a potvrđuje mikrobiološkim nalazom (bris oka, nosa, grla).

Često ova bolest biva zamjenjena za rinotraheitis u čijoj je podlozi virus kao uzročnik bolesti.

Terapija klamidioze mačaka uključuje antibiotsko sustavno liječenje jer sama lokalna primjena (mast za oči ili kapi) nije dovoljna, te je uz lokalno potrebno provoditi i sustavno liječenje antibioticima. Obzirom da se radi o vrlo upornom uzročniku liječenje se provodi minimalno dva tjedna a pri tome se svakodnevna uporaba lokalne terapije ponavlja i do četiri puta dnevno.

macka lijepa 2
Uz dugotrajnu terapiju antibioticima preporuča se uporaba probiotika kao i vitaminsko mineralnih dodataka prehrani a u svrhu jačanja imuniteta i održavanju normalne crijevne mikroflore.

Odabrana skupina antibitika su uglavnom tetraciklini koji će povoljno djelovati i na viruse koji mogu biti u podlozi razvoja bakterijske infekcije.

Iscjedak iz očiju ili nosa isključivo prije nanošenja antibiotske masti ili kapi treba očistiti fiziološkom otopinom (nikako kamilicom i sličnim pripravcima) a čišćenje treba obaviti sterilnom gazom.

Bolest UGLAVNOM ne prelazi na ljude, ali u slučaju prelaska razvit će se simptomi konjuktivitisa, no slučajevi prijenosa su rijetki.

Mirjana Lukić Katić, vet.teh.

Share.
  • Miloš Pavić

    imam macice koji su svega oko mjesec dana stari,i svi od njih su imali krmeljave zatvorene oci,koje je moja majka lijecila jednom mascu koju joj je veterinar preporucio TOBREX se zove.
    Vecina macica je ozdravila,dok kod jednog i dalje se stvaraju krmeljovi i nakon skidanja istih na desnom oku dolazi do izljeva gnoja iz oka,sta i kako dalje,pokusavam vec kontaktirati veterinara ali cesto je na terenu.