Evo što nebriga o mačjim zubima može izazvati, donosimo sve o ovom problemu

0

Već sam se u prijašnjem članku dotaknula teme održavanja higijene usne šupljine kod mačaka, ali uvijek je dobro ponoviti – pogotovo uz konkretan primjer što nehigijena izaziva.

Životinje, kao i mi ljudi, koriste zube za žvakanje, kidanje, griženje hrane. Kod mačaka koje imaju specifično zubalo koje im omogućava kidanje svježeg mesa i izrazito je moćno, jer svojim ugrizom ubijaju plijen (primjerice – očnjaci su postavljeni tako da omogućuju hvatanje sitnog plijena za vrat i davljenje istog), higijena je svakako nešto što se treba provoditi.

Mačke koje žive u vanjskim prilikama, hrane se drugačije od onih kućnih – češće love, jedu hranu kojom stružu zube i skidaju eventualne naslage. Kućne mačke koje uglavnom love vrećice mokre hrane i jedu suhu hranu, naslage kao i kamenac uglavnom ne skidaju već talože na zubima.

Kamenac kao i naslage su leglo mikroorganizama, bakterija koje izazivaju neugodan zadah, podižu zubno meso i izazivaju paradontozu, dovode do upale gingiva i sl.

Ako bi vas ugrizla mačka čiji su zubi poput navedenog, vrlo vjerojatno biste završili na antibioticima jer joj je usna šupljina leglo bakterija i mikroorganizama koji bi doveli do infekcije (ništa zabrinjavajuće, i ništa što antibiotik ne bi riješio).

AKO STE PROPUSTILI:

Infekcije, loš zadah, njega i sve ostalo što vas zanima o mačjim zubima
Pet činjenica o mačjim zubima koje (možda) niste znali
Mačke tijekom života mijenjaju svoje ponašanje i nema nikakvog razloga da dižete paniku zbog toga
[VI PITATE, MI ODGOVARAMO] Očajna sam, mačka mi stari, a ne znam mogu li što učiniti za nju

Foto: Mirjana Lukić Katić

Higijenu usne šupljine kod mačaka možemo postići na nekoliko načina. Prvenstveno trebamo prilagoditi prehranu – po mogućnosti odabrati suhu hranu koja je namijenjena “struganju” zubiju, odnosno oral care hranu; svesti mokru hranu na minimum – prvenstveno jer je manje hranjiva od suhe (sadrži između 70-80 posto vode u sebi), skuplja i čini zube podložnijima stvaranju naslaga jer ih mačka doslovno ne mora žvakati, a financijski je manje isplativa.

Uz prilagodbu prehrane možemo poraditi i na odabiru vode koju mačka pije. Većina tekuće vode iz slavine sadrži puno kamenca pa se preporučuje vodu zamijeniti kupovnom vodom koja je pročišćena ili barem uporaba nekog od filtera za vodu (Brita i sl.) jer takva voda sadrži ipak manje kamenca nego ona iz slavine.

Osim ovoga, a ključno je za održavanje higijene, je zapravo pranje zubi. Znam da većina vlasnika će reći da im njihova mačka to neće dopustiti, ali uz malo vježbe to je moguće izvesti. Potrebna vam je četkica namijenjena bebama (potpuno mekana) i pasta za zube za životinje ili primjerice Elmex baby zubna pasta koja je namijenjena i bebama te je mačka može nesmetano progutati (ja osobno koristim Elmex baby), a i bogat je izvor fluora što pomaže zdravlju zubi.

Dovoljno je barem jednom tjedno pristupiti pranju zubi kako biste spriječili stvaranje naslaga, paradentozu, upale zubnog mesa i sl.

U galeriji pogledajte kako izgleda čišćenje zubi kod veterinara.

Oprez! Neke fotografije mogle bi biti uznemirujuće dijelu čitatelja.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Pranje zubi počnite upoznavanjem s četkicom za zube. Dajte mački da je ponjuši, da je ugrize. Ako se odlučite za pranje zubi s pastom za životinje, odaberite onu s okusom mesa jer će na taj način mačka lakše prihvatiti ovu životnu naviku. Prvi put malo protrljajte zube i zatim svaki sljedeći put produljujte pranje. Iz osobnog iskustva mačke dobro podnose pranje zubi, pogotovo ako se postavite kao “gazda” i kao da je to nešto što se jednostavno mora obaviti. Imajte razumijevanja, nemojte vikati ako mačka negoduje, budite smireni. Nakon nekoliko puta vaša mačka će prihvatiti ovu naviku i dopustit će vam da je redovno provodite.

Pranje zubi uštedjet će vam i novce koje ćete ostaviti za mehaničko čišćenje zubi, kao i za eventualno liječenje raznih infekcija koje mogu nastati uslijed gutanja “prljave” sline zbog loše održavane usne šupljine. Kao i kod nas, tako i kod njih – pokvareni zubi, zubi s naslagama i kamencem su izvor za oboljenje drugih organskih sustava (srce, bubrezi i sl.).

Ako vaša mačka ima naslage, prvotno ih je potrebno skinuti kod veterinara, a zatim nastaviti održavanje pranjem zubi na redovnoj osnovi. Imajte na umu da pranje zubi pomaže održavanju zdravlja vaše mačke.

Mirjana Lukić-Katić, vet. teh.

Share.